videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Reciklažna ambalaža u fokusu susreta komunalnih preduzeća u Bihaću

Predstavnici 13 komunalnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine su se susreli u Bihaću radi razmjene dobrih iskustava u prikupljanju, selektiranju i isporuci reciklažne ambalaže. Javno komunalno preduzeće „Komrad“ iz Bihaća u tome bilježi najbolje rezultate.

Dosadašnjim radom bihaćko Javno komunalno preduzeće Komrad je na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini po prikupljanju, selektiranju i isporuci ambalažnog otpada. Čak 50 posto isporučenog ambalažnog otpada je poslano iz Bihaća.

„Odabrani smo zato što smo već 11 godina prvi u BiH s izdvojenim ambalažnim i isporučenim recikliranim, selektiranim ambalažnim otpadom. Tako da smo u ovih 11 godina do sada isporučili oko 2.600 tona raznog sortiranog otpada“, ističe Mehura Selimović, direktor JKP Komrad Bihać

Iako je recikliranje otpada u Novom Travniku pokrenuto prije tri godine, u javnom komunalnom preduzeću „Vilenica čistoća“ su zadovoljni postignutim rezultatima.

„Iskoristila bih priliku da pohvalim naše sugrađane. Pogotovo pravne subjekte, oni prikupljaju znatne količine ambalažnog otpada. Tu imamo kafiće, restorane i predhodne godine smo uključili stanovništvo sa 'zvonima' koje smo dobili u okviru regionalnog projekta“, navodi Svjetlana Tokalić, direktorica JKP „Vilenica čistoća“ Novi Travnik.

Javno komunalno preduzeće „Rad“ Sarajevo reciklažu je počelo 2004. godine. Kažu da prikupljanje reciklažnog otpada ne ide kako je zamišljeno, ali da to nije krivica samo građana.

„Podijelili smo prilično veliki broj kanti, imamo i veliki broj zelenih otoka. Realno, imali smo i mi dosta problema, vrlo često nedostatak vozila, da se redovno izvrši usluga prema građanima. Rješavamo te probleme“, poručila je Aida Čukojević, šefica službe za upravljanje otpadom u JKP Rad Sarajevo.

Iz Ekopaka, vodećeg operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, kažu da je u prikupljanju reciklažne ambalaže naša zemlja u rangu sa svojim susjedima.

„U mnogim segmentima ne možemo se porediti sa zemljama Zapada, pa ne trebamo se porediti ni u ovom segmentu, ali što se tiče zemalja okruženja, prvensteno Makedonije, Srbije, mislim na zemlje bivše Jugoslavije, pa čak i na neke zemlje Evropske unije poput Rumunije i Bugarske, mi smo tu negdje“, naglasila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Komunalna preduzeća najbolje rezultate bilježe u prikupljanju staklene ambalaže, gdje je stopa u prošloj godini povećana za 27 posto.

federalna.ba

javna komunalna preduzeća komunalna preduzeća reciklaža reciklaža otpada Bihać
Bihać požar
0 23.09.2023 12:33
Gradsko vijeće Bihać Gradsko vijeće Bihać
0 19.09.2023 18:02
Nerin Dizdar Bihać povratnici
0 16.09.2023 12:01
Bihać kreditno zaduženje kapitalni projekti
0 13.09.2023 20:43
OŠ Harmani II Srednja umjetnička škola Nusret Keskin Braco Bihać
0 08.09.2023 21:44
Sajam obrta Bihać
0 07.09.2023 19:03