Reakcije: Zatvoren i mučen do smrti jer se suprotstavio Putinu
(Izvor: Maxim Shemetov/Reuters)

Reakcije: Zatvoren i mučen do smrti jer se suprotstavio Putinu

Vijest o smrti ruskog opozicionara Alexeia Navalnyja odjeknula je svijetom. U rekordnom roku putem društvenih mreža oglasili su se brojni svjetski zvaničnici i lideri.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da je "veoma tužan i uznemiren" izvještajima o smrti ruskog opozicionog lidera.

Stoltenberg je rekao: „Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija treba da odgovori na sva ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti.“

Evropska unija (EU) smatra "ruski režim" isključivo odgovornim za smrt Alexeija Navalnyja, glavnog protivnika predsjednika Vladimira Putina, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. "Alexei Navalny se borio za vrijednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale podnio je najveću žrtvu... Šaljem iskreno saučešće njegovoj porodici i onima koji se bore za demokratiju svuda u svijetu. Borci ginu, ali borba za slobodu nikada ne prestaje", napisao je Michel na platformi X.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Jake Sullivan izjavio je da je smrt Navalnyja"ako bude potvrđena, užasna tragedija".

"S obzirom na dug i odvratan obrazac ruske vlade da nanosi štetu svojim protivnicima, postavljaju se očigledna pitanja o tome šta se dogodilo", rekao je Sullivan i dodao da Washington nastoji da potvrdi informaciju prije nego što "odluči o daljim koracima".

Njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio je da Navalny "životom platio svoju hrabrost". "Svako ko je privržen demokratiji mora da se plaši za svoju sigurnost i svoj život i zbog toga smo svi veoma tužni", rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa predsjednikom Ukrajine Volodymyrom Zelenskyim.

Urednik ruskih novina i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov rekao je za Reuters da je smrt zatvorenog opozicionog lidera Alexeia Navaljnog "ubistvo" i dodao da vjeruje da su uslovi u zatvoru doveli do njegove smrti.

Ruski istražni komitet pokrenuo je istragu o smrti, saopštio je Istražni komitet.

Latvijski predsjednik Edgars Rinkevics rekao je na X/Twitteru da je ruskog opozicionog lidera Alekseyja Navaljnog "brutalno ubio Kremlj". Napisao je:

„Šta god da mislite o njemu kao političaru, Kremlj ga je samo brutalno ubio. To je činjenica i to je nešto što treba znati o pravoj prirodi sadašnjeg ruskog režima. Moje saučešće porodici i prijateljima.“

Ministar vanjskih poslova Češke rekao je da se Rusija "pretvorila u nasilnu državu koja ubija ljude koji sanjaju o boljoj budućnosti". „Još uvijek je slučaj da kao što se Rusija odnosi prema svojoj vanjskoj politici, tako se odnosi i prema svojim građanima. Pretvorila se u nasilnu državu koja ubija ljude koji sanjaju o boljoj budućnosti, poput Njemcova ili sada Navalnyja - zatvoreni i mučeni do smrti jer su se suprotstavili Putinu. Počivaj u miru.“

Švedski ministar vanjskih poslova rekao je da je to, ako su vijesti istinite,  još jedan "strašan zločin" Putinovog režima. „Užasne vijesti o Alexei Navalnyju. „Ako je izvještaj o njegovoj smrti u ruskom zatvoru istinit, to predstavlja još jedan užasan zločin Putinovog režima. Bezobzirnost prema Navalnyju ponovo pokazuje zašto je potrebno nastaviti borbu protiv autoritarnosti.“

Evika Siliņa, premijerka Litvanije, optužila je Putinov režim da je do smrti mučila "jednog od posljednjih simbola demokratije u Rusiji". „Iskreno saučešće porodici, i svima koji njeguju slobodu. Putinov režim je zatvorio i sada mučio do smrti jednog od posljednjih simbola demokratije u Rusiji. Pozivam Rusiju da prestane sa represijom političke opozicije i oslobodi sve političke zatvorenike.“

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da su to "užasne vijesti" i da je Navalny "pokazao nevjerovatnu hrabrost".

„Ovo je užasna vijest. Kao najžešći zagovornik ruske demokratije, Alexei Navalny je tokom života pokazao nevjerovatnu hrabrost. Moje misli su uz njegovu suprugu i narod Rusije, za koje je ovo ogromna tragedija.

federalna.ba/The Guardian

Alexei Navalny reakcije