Otkrivanje misterije nepoznatog dječaka pronađenog u moru prije 50 godina

Otkrivanje misterije nepoznatog dječaka pronađenog u moru prije 50 godina

Ian Robertson i njegov petogodišnji sin hodali su manje od 50 metara uz plažu Tayport kada su ugledali nešto kako pluta među morskom travom, nedaleko od ruba vode. Izgledalo je čudno i kao da mu tu nije mjesto, poput prevelike plastične lutke.

Ian je zagazio u hladne vode Sjevernog mora i došao do srceparajućeg otkrića.

Bilo je to tijelo dječaka, starog između dvije i četiri godine, koji je na sebi imao samo gornji dio pidžame i košulju preko nje.

Izgledalo je kao da je tijelo neko vrijeme bilo u vodi i počelo se raspadati. Crte na djetetovu licu ukazivale su da ga je neko vukao po stijenama.

Ian, koji je bio seoski poštar, znao je da nije neuobičajeno da tijela isplivaju na obale Firth of Tay. Možda je dječak došao iz mora nakon što je pao s broda ili ga je voda donijela nakon što je pao uzvodno? Ali niko nikada nije prijavio nestanak djeteta, a misterija ko je on bio privukla je pažnju svjetskih medija. Trebalo je više od 50 godina da se konačno otkriju vitalni tragovi identiteta "nepoznatog bairna (škotski termin za riječ dijete)".

Ian je tijelo djeteta otkrio u popodnevnim satima 23. maja 1971. BBC je počeo istraživati slučaj 2021. za podcast The Cruelty - A Child Unclaimed. Istragu je pokrenuo penzionisani policajac, koji je radio za Fife CID, a koji je rekao da ima naznake o identitetu dječaka, ali niko nikada nije provjerio njegove tvrdnje. Bob Beveridge bio je jedan od detektiva koji je radio na slučaju prije nego što se povukao iz Škotskog kriminalističkog odjela i postao trgovac antikvitetima u Falklandu, oko 32 km od Tayporta. Oduvijek je smatrao da okolnosti slučaja ukazuju na povezanost sa zajednicom „Putnika“ (Traveller). Ispričao je o jednom razgovoru koji je policija obavila, a koji to potvrđuje.

Beveridge je rekao da su razgovarali s muškarcem i ženom koje je policija koja je radila na slučaju opisala kao "tinkere (osobe koje putuju i zarađuju skupljajući željezo ili popravljaju stvari) zbog njihova govora i odijevanja. Čuli su ih u autobusu. Žena je gorko plakala, vičući "oh moj bairn, moj bairn", a suprug ju je brzo prekinuo i rekao joj da šuti, „oboje ćeš nas odvesti u zatvor", čuli su ga kako govori. Beveridge je rekao da je par objasnio policiji svoju uzrujanost rekavši da im je sin oduzet zbog zanemarivanja. Ovo je istaknulo scenarij koji je već razmatran. Možda je dječak umro u domu, a onda je to zataškano. Možda njegova porodica nije znala da je umro?

Voditelj BBC-jevog podcasta, Davie Donaldson, dolazi iz zajednice Putnika i rekao nam je da je sve povezano s nečim što on zna o načinu na koji se njegova zajednica tretirala u to vrijeme. Između 1950-ih i 1970-ih, mnoga su djeca Putnika bila smještena u domove od strane kombinacije vlasti, uključujući službenike lokalnih vlasti, inspektore dobrotvornih organizacija i policiju.

Davien vlastiti otac bio je uzet pod alternativnu skrb, ali nakon nekoliko godina vraćen je kući. Za zajednicu Putnika, skrbnička služba koja je razdvojila njihove porodica postala je poznata kao "Okrutnost". Mnoga su djeca došla iz domova punih ljubavi i brige, ali vlasti život na cesti nisu smatrale prikladnim.

Mnogi su opisali patnju fizičkog, emocionalnog i seksualnog zlostavljanja u domovima za djecu, udomiteljskim domovima i školama - a razmjeri zlostavljanja djece u skrbi trenutno su predmet javne istrage. Beveridge, je također ispričao da je kasnije, pomenuti muškarac iz autobusa svirao gajde ispred Falklandske palače, preko puta trga od njegove antikvarnice. Također je spomenuo da je čovjek možda imao sina koji je kasnije živio u karavanu u selu Gateside, oko osam km od Falklanda. Sin je posvuda išao biciklom, ali se kasnije pročulo da je umro od bolesti motoričkih neurona. Kako bi saznali ime ovog 'dječka na biciklu', BBC je istražio ko je držao farme na tom području između 1970. i 1990. godine.

BBC je pokušao saznati koja je imala staru kamp-kućicu u kojoj je živio Putnik. Na kraju su stupili u kontakt s farmerom koji se sjetio Putnika koji je živio u kamp kućici na susjednoj farmi. Sjetio ga se i njegov prijatelj koji je potvrdio da je svugdje išao biciklom, da je umro od bolesti motoričkih neurona i da su mu roditelji bili Putnici koji su kampirali na brdu iza njegovog sela. Sad su imali ime po kojem su mogli pronaći njegovu smrtovnicu.

Ime gajdaša dali su im drugi mještani Falklanda, a njegovo prezime odgovara imenu oca na smrtovnici dječaka na biciklu. Sada su imali i moguće prezime.

Davie je počeo sastavljati historiju porodice kroz istraživanje u škotskim nacionalnim arhivima. Dječak na biciklu bio je mrtav, ali je imao sestru koja je u njegovoj smrtovnici navedena kao najbliža rodbina.

Daljnje pretrage zapisa otkrile su da je sestra rodila sina 1969. Njen dječak je u maju  1971. trebao imati dvije godine - iste dobi kao nepoznati bairn. Davie je razgovarao s članovima zajednice Putnika da vidi jesu li čuli za ovu porodicu. Na kraju je uspio ustanoviti da je žena (za koju su vjerovali da je sestra dječaka na biciklu) vjerovatna majka nepoznatog djeteta. Još je bila živa, ali je bila toliko lošeg zdravlja da nije mogla govoriti. Međutim, Davie je pronašao drugu rodicu, Marthu, koja bi bila dječakova sestrična u drugom koljenu. Podijelili su ono što su saznali s Marthom i gledajući njeno porodično stablo mogli su potvrditi da imaju prave podatke. Uvjereni da su konačno otkrili identitet nepoznatog bairna, još uvijek nisu znali okolnosti smrti, čak ni je li se utopio ili je nakon smrti bio ostavljen u vodi ili blizu vode.

Razgovarajući s drugim rođacima žene koju su identificirali kao majku, Davie je otkrio da je priča o nepoznatom bairnu bila neka vrsta javne tajne u zajednici Putnika, ali nepovjerenje prema vlastima značilo je i da se niko neće javiti policiji.

Iako dječaka više od 50 godina vlasti nisu identificirale, on nije zaboravljen.

Njegovo tijelo je pokopano na groblju Tayport, koje gleda na rijeku Tay, samo kilometar ili više od mjesta gdje je njegovo tijelo pronađeno. Godinama su Ian Robertson - poštar koji je pronašao tijelo - i njegova porodica brinuli o njegovom grobu. Ian je uvijek govorio da je njegova veza s dječakom duboka i da je postao dio njegove porodice. Kada je i sam Ian umro 2007., njegova je porodica tražila da bude pokopan pokraj djeteta. Porodica je svake godine održavala spomen na dječaka na grobu.

Tako je 23. maja 2022., 51 godinu nakon što je Ian Robertson prošetao Tayport Beachom, konačno uspostavljena veza između života i smrti nepoznatog bairna.

Dječakov drugi rođak upoznao je obitelj Robertson. Upoznali su Marthu na parkiralištu pokraj mosta Tay i odveli je na memorijalnu ceremoniju.

Tamo je upoznala Avril i Lynn, kćeri Iana Robertsona i Irene, njegove supruge.

Martha je uspjela učiniti nešto što je željela učiniti i reći im hvala što su se brinuli za njenog rođaka. Pod kišnim nebom, s pogledom na srebrnaste vode rijeke Tay, misterij zašto dječaka niko nikada nije tražio, konačno je položen na vječni počinak.

federalna.ba/BBC

dječak Škotska
Škotska igranje glavom
0 28.11.2022 15:04
dječak pit bull
0 14.11.2022 16:00
Crna Gora potraga dječak
0 10.10.2022 16:05
Charles III Škotska Vels Sjeverna Irska
0 11.09.2022 17:03