Prilog Sanele Hodžić

Razoran zemljotres u Turskoj i Siriji – više od 2.000 mrtvih, broj žrtava nije konačan

Više od 2.300 osoba stradalo je u zemljotresu jačine 7,9 jednica Rihterove skale, koji je pogodio dio Turske u blizini granice sa Sirijom. Broj žrtava nije konačan i u stalnom je porastu. U pomoć Turskoj stižu spasilački timovi iz Evrope. Spasilačke ekipe i stanovnici ispod ruševina tragaju za preživjelima, a snijeg i kiša otežavaju im posao. Akcije spašavanja otežavaju i novi potresi. Nakon prvog udara zabilježeno je više od 100 naknadnih, od kojih je najsnažniji bio magnitude 7,8 stepeni u centralnom dijelu Turske. Svjedoci kažu da nikada nisu osjetili potres takve jačine:

"Nikad u životu nisam vidio ovako nešto. Nisam mogao ništa ponijeti sa sobom, stojim vani u papučama."

"Tresli smo se najmanje tri puta veoma jako, kao beba u kolijevci. Bilo je katastrofa“.

Materijalna šteta je ogromna. Stambene zgrade su se urušile, a putevi i ostala infrastruktura uništeni. Došlo je do eksplozije i požara na gasovodu u okrugu Kirikhan, te je zaustavljen dotok prirodnog gasa u nekoliko provincija i okruga. Apokaliptični prizori stižu iz grada Hataj, gdje je je veliki broj stambenih objekata sravnjen sa zemljom. Riječ je o najvećoj prirodnoj katastrofi još od 1939-te godine, objavio je predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Šojlu rekao je da je epicentar zabilježen kod Gaziantepa blizu sirijske granice:

„To je bio razoran zemljotres. Svi guverneri pokrajina su na svojim dužnostima, kao i žandarmerija, sigurnosne snage, vojska, timovi Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama i vanrednim situacijama, te Crvenog krsta. Imamo informacija o velikoj materijalnoj šteti i srušenim zgradama, te molimo građane da napuste oštećene kuće“.

Potres se snažno osjetio i u susjednoj Siriji, posebno u gradovima Idlibu, Alepu, Hami i Latakiji u kojima su srušene brojne zgrade, ispod kojih su stotine poginulih i povrijeđenih. Upućen je apel za pomoć. Direktor zdravstvenog centra u Azmarinu Amen Ghandoura:

„Jutros je grad probudila katastrofa, zemljotres koji je uzrokovao veliku materijalnu štetu i veliki broj žrtava. Veći dio poginulih je dovezen ovdje u centar Azmarin“.

U međuvremenu, svjetski lideri šalju poruke saučešća i podrške nakon vijesti o smrtonosnom potresu i nude pomoć. Evropska unija, NATO i brojne pojedinačne zemlje su uputile su pomoć, a neke spasilačke ekipe su već na putu ka Turskoj. Poruke podrške i telegrame saučešća uputili su i brojni bosanskohercegovački zvaničnici.