videoprilog Hane Vranac (Federacija danas)

Razgovor u čast onim glasnima koji sada šute u zatvorskim ćelijama

Pisci i novinari osuđeni na šutnju. Paradoks je i rečenice i situacije. Međunarodni PEN je i ove godine mapirao aktuelne slučajeve koji prikazuju sudbine ugnjetavanih autora, te povodom toga i PEN centar BiH organizovao je razgovor u čast onim glasnima koji sada šute u zatvorskim ćelijama.

15. novembar obilježava se kao Međunarodni dan pisaca u zatvoru. Zatvorenih ne zbog kriminalnih aktivnosti - već javnog angažmana i kritike društvenih režima. Tim povodom, u znak solidarnosti prema piscima i novinarima širom svijeta koji se suočavaju s progonom i prijetnjama smrću, upriličeno je zajedničko čitanje.

“Meni je drago da su se i pisci iz Sarajeva ovdje okupili da svojim pjesmama, proznim odlomcima, besjedama i kroz jedan razgovor o ovoj izuzetno važnoj temi sloboda govora i umjetničkog izražavanja iskažu svoju solidarnost i podršku piscima u zatvorima”, kazao je Asmir Kujović, predsjednik PEN-a BiH.

PEN centri širom svijeta obilježavaju ovaj dan, s ciljem pozivanja na hitne reakcije međunarodnih nevladinih organizacija koje svojim utjecajem mogu biti posrednici u oslobađanju kritičkih autora. Ali pitanje je ko pisce i novinare, zapravo, može zaštititi?

“Izgleda - niko. Pisce može zaštititi jedino njihovo djelo, a ono je krhko zato što i najveći bivaju hapšeni, proganjani. I publicisti, novinari, tako da njih eventualno štiti jedino istina – odnosno povijest, jer ta istina jednoga dana dođe na vidjelo”, poručuje književnik Mile Stojić.

Međutim, iz PEN-a navode i drugi problem - diktatori se boje riječi, jer su jače od oružja, ali za razliku od totalitarističkih režima gdje se autorov glas pomno analizira, u demokratskim zemljama on više i nema odjek, već se rasprši u polifoniji izražavanih mišljenja.

federalna.ba

Mile Stojić Asmir Kujović
Mile Stojić Mile
0 28.04.2022 21:38