videoprilog Samira Pašalića (Dnevnik 2)

Stojić: U vremenima izolacije i samoće, najbolja stvar je čitati knjige

Svjetski je dan knjige i autorskih prava. Ovaj datum utvrđen je na konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine, s ciljem animiranja čitalačke kulture, ali i promocije izdavaštva i zaštite intelektualnog vlasništva.

Moć knjige u pandemijskoj stvarnosti snažan je alat u borbi protiv izolacije. Ona stimulira naše misli i polje kreativnosti. S knjigama sva ograničenja nestaju i slobodno putujemo kroz vrijeme, prostor i svijet imaginacije.

“U vremenima izolacije i samoće, najbolja stvar je čitati knjige, čitati knjige koje nisu samo zabava, već mogu biti i utjeha”, kaže pjesnik Mile Stojić.

Još polovinom 15. vijeka Gutenbergovom presom knjiga je postala dostupna svakoj duši koja traga za novim iskustvima i spoznajama. Danas, pojavom novih tehnologija, mnogi predviđaju njen kraj, odnosno novi početak, u digitalnom virtualnom svijetu.

“Ja, vjerujem, pripadam onima koji kažu da će knjiga preživjeti sve ove naše nevolje koje živimo i, na kraju krajeva, knjiga je mnogo više od tih nekih elektronskih pomagala koje nam, kao, pomažu da nešto saznamo o svijetu i životu”, govori Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH.

Određujući 23. april, kada se po katalonskom običaju daruju knjiga i ruža na Dan Svetog Jurja, a ujedno se poklapa sa smrću Muguela de Cervantesa te Wiliama Shakespeara 1616., UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje.

Stojić poručuje da knjigu ne može ništa zamijeniti: “Pogotovo ne tweetovi ili statusi na Facebooku, koji su danas postali jedina lektira dobrog dijela ljudi, pogotovo mlade generacije”, 

Voditeljica Službe za rad s klijentima JU Biblioteka Sarajeva Amela Đelilović-Malešević podsjeća kako je jako važno da sve institucije koje se bave odgojno-obrazovnim radom, kao i roditelji i pedagozi, rade sa najmlađima: “Mi smo obaveznii da radimo sa predškolskim uzrastom, da radimo na razvoju pretčitalačkih vještina”.

Prema statističkim podacima UNESCO-a, u mnogim zemljama udvostručen
je broj pročitanih knjiga tokom pandemije.

“Svim gledateljima preporučujem, da zavire u svoje police, da pogledaju knjige koje su sigurno nekad kupili, a nisu ih ni otvorili, i u njima će naći mnogo lijepih i korisnih stvari i najbolji način da provedu ovo vrijeme izolacije i samoće”, poručuje nam na kraju pjesnik.

federalna.ba

Mile Stojić knjige
Mile Stojić Mile
0 28.04.2022 21:38
Razgovoruša knjige
0 03.09.2021 21:12
Travnik Psihijatrija knjige
0 23.04.2021 13:16
književnost knjige
0 29.01.2021 19:09