Razgovarat ćemo o Planu rasta za zapadni Balkan i o jačanju regionalne saradnje
(Izvor: Fena/ Vijeće ministara BiH)

Razgovarat ćemo o Planu rasta za zapadni Balkan i o jačanju regionalne saradnje

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izjavila je danas u Kotoru prije početka Samita lidera zapadnog Balkana i Evropske unije da će s kolegama iz regije razgovarati o Planu rasta za zapadni Balkan i o jačanju regionalne saradnje.

Izrazila je uvjerenje da će panel-diskusije biti kvalitetne i da će svaka zemlja predstaviti napore koje ulaže na putu ka realizaciji zajedničkih inicijativa.

- Kad je BiH u pitanju, dolazimo dosta spremni i pratimo sve aktivnosti, kao i dinamiku u odnosu na zadane rokove kad je u pitanju implementacija Plana rasta za zapadni Balkan - rekla je Krišto.

Dodala je da BiH učestvuje i u radu na postojećim inicijativama na jačanju regionalne saradnje, poput stvaranja regionalnog tržišta koje vodi ka uspostavi jedinstvenog evropskog tržišta.

Krišto je naglasila da je raduje što bi Bosna i Hercegovina trebala biti domaćin narednog Samita lidera zapadnog Balkana i EU. 

Današnji samit organizovan je pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija".

Regionalni lideri će tokom panel-diskusija razgovarati o temama "Sadašnja situacija i planovi za budućnost - Novi plan rasta" i "Doprinos jačanju regionalne saradnje".

federalna.ba/Fena

Borjana Krišto kotor Samit lidera EU Zapadni Balkan
SAD Joe Biden Zapadni Balkan
0 15.06.2024 10:03
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38
Borjana Krišto Oliver Varhelji
0 03.06.2024 19:04
Oliver Varhelji Borjana Krišto
0 02.06.2024 19:45
Borjana Krišto Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom
0 28.05.2024 14:48