"Ratne ljubavi" projekat koji svjedoči o ljubavima nastajalim u nemogućim uslovima

Projekt "Ratne ljubavi" koncipiran je kao svjedočenje koje putem kulture i različitih umjetničkih izraza prikazuje ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili tu ljubav tokom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine. Implementira ga Udruženje "Sarajevo susret kultura", a predstavljen je danas u BKC-u gdje će 10. maja biti održana izložba posvećena ratnim sarajevskim ljubavima.

Izložba, kako su najavili organizatori na današnjoj konferenciji za medije u BKC-u, obuhvatiće ratne fotografije parova koje sami pošalju, kao i tekstualne ljubavne priče parova čija je ljubav začeta u opkoljenom Sarajevu.

Suosnivačica Udruženja "Sarajevo susret kultura" profesorica gitare Belma Tuzović-Mujkić kazala je da je riječ o ljubavima koje su se dešavale u ratnom opkoljenom Sarajevu.

I sama Tuzović-Mujkić doživjela je ratnu ljubav koja i danas traje. Kaže da je tokom rata nastupala i na jednom koncertu upoznala supruga. Vjenčali su se 98., ali je ljubav počela u ratu.

Tuzović-Mujkić je istakla da parovi koji se zaljubili i vjenčali u ratu šalju svoje priče.

Inicijatorica projekta je Sanela Klarić koja je kazala kako je ideja inspirisana fotografijom sa njenog vjenčanja koju je snimio Danilo Krstanović, i koja je postala poznata. Kako je navela Klarić fotografija se često pojavi na društvenim mrežama.

- Jave nam se ljudi koji su se vjenčali u ratu. Onda smo shvatili da nekako mi jesmo najpoznatiji zbog fotografije profesionalca, ali da veliki broj divnih priča postoji. Ljubav je nešto što nas je održalo u ratu - smatra je Klarić.

Klarić je kazala da se uz lijepe i ružne stvari o ratnim ljubavima otvaraju i drugi slojevi tadašnjeg Sarajeva.

- Mislim da će ovaj projekat otvoriti priče o tome koliko smo iz ljubavi sa svijećama radili i predstave, koliko smo imali koncerata. Ideja je i da 10. maja kad budemo otvarali izložbu imamo i koncerte onih grupa koje su tad u Sarajevu svirale - navela je Klarić.

Ona je istakla da su ratne sarajevske ljubavi priča o istinskoj ljubavi, jer tad nisu postojali nikakvi interesi.

Organizatori su poručili da svi koji žele da njihova ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, mogu svoje priče kao i skenirane fotografije iz perioda ’92. -’95. poslati na adresu info@smoc.ba.

federalna.ba/Fena

projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba