videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Rastu cijene poljoprivrednih proizvoda, čeka se intervencija vlasti

Trenutni rast cijena plina i naftnih derivata doveo je do povećanja cijena poljoprivrednih proizvoda. Potrošači se žale, a očekuju se intervencije državne i federalne vlasti.

Sabina Selimanović, poljoprivredni proizvođač od 1992. godine, kaže da se usljed konstantnog poskupljenja poljoprivredni proizvođači vrlo teško snalaze, ali uspijevaju nekako: „Evo sad je sve poskupjelo. Radili smo i jesenju sjetvu pšenice i sve je poskupjelo. Sve što mi trebamo kupiti, sjemena, đubrivo.“

Lančano je poskupjelo sve, pa i  voće i povrće. S povećanjem cijena smanjio se i broj kupaca, a i kupuje se manje. Prema informacijama s kojima raspolaže Federalna agronomska komora, cijena mineralnog đubriva 145 posto je viša nego u istom periodu prošle godine. Cijena zaštitnih sredstava povećala se za gotovo 30 posto, a cijena sjemena i sjemenskog materijala od 20 do 25 posto.

„Ako uzmemo u obzir ovakvu dispoporciju cijena i s druge strane niže prinose, pogotovo kod hljebnih i stočnih žita u prosjeku između 30 i 50 posto, onda zaista imamo danas stanje kakvo imamo, a to je značajan rast cijena određenih poljoprivrednih proizvoda“, kaže Smail Toromanović, član Agronomske komore FBiH.

Značajan rast koncetratnih krmiva, koji iznosi više od 30 posto i kukuruza koji je dosegao cijenu od gotovo 65 feninga, odnosno rast više od 45 posto u odnosu na isti period prošle godine stvorit će mnoge probleme poljoprivrednim proizvođačima.

„Ono što možemo očekivati jeste daljni rast cijena poljoprivrednih proizvoda što će rezultirati neminovno i negodovanje samih potrošača“, dodaje Toromanović.

Iz Federalne agronomske komore čekuju intervencije sa državnog i federalnog nivoa vlasti, ali kantona te gradskih i općinskih uprava.

federalna.ba

poljoprivrednici poljoprivreda poljoprivrednik cijene cijena poskupljenje poskupljenja
domaća proizvodnja poljoprivreda
0 18.01.2022 14:23
Proizvođači Proizvodnja domaća proizvodnja poljoprivreda poljoprivrednici
0 17.01.2022 18:49
Vlada KS gas poskupljenje subvencioniranje
0 12.01.2022 22:24
Kazahstan protesti poskupljenje poskupljenje gasa
0 04.01.2022 23:10
električna energija poskupljenje poskupljenje struje
0 03.01.2022 17:09