videoprilog Mime Senade Golubić (Federacija danas)

Raste broj zaraženih i preminulih od koronavirusa

Posljednjih dana zabilježen je porast broja oboljelih i preminulih od koronavirusa u Federaciji BiH. U prethodnih sedam premunula je 21 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno je 148 osoba. Pozitivna vijest je da je povećan broj vakcinisanih građana. Stručnjaci upozoravaju da sve dok je virus aktivan, prostora za brigu i oprez ima.

Novi val korona virusa stigao je i u Federaciju BiH. Dok se veliki broj vakcina uništava, a sve manje građana se odlučuju na vakcinaciju, svakodnevno bilježimo povećan broj zaraženih. Stručnjaci ističu da je broj zaraženih znatno veći od broja registrovanih. Zbog blagih simptoma građani se rijetko odluče testirati, pa je pravu slika o broju novozaraženih gotovo nemoguće kreirati.

“Dokle god bolest traje i dokle god imamo bolesne ljude normalno da treba da se brinemo, ali nema mjesta za paniku. Krajem osmog i početkom devetog mjeseca, kada završe školski praznici i kada počnu škole, tada će doći do masovnog  mješanja stanovništva i do širanja ove bolesti”, ističe dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo.

Sve manje poštivanje mjera uz minimalnu vakcinaciju stanovništva, stvorilo je lošu epidemiološku sliku. Ipak porast broja zaraženih posljednjih dana uslovio je i rast broj vakcinisanih.

“Istina je da imamo povećan broj oboljelih u posljednja dva mjeseca, ali su blage kliničke slike koje se završavaju na nivou primarne zdravstvene zaštite Porastom broja oboljelih opet bilježimo veliko interesovanje na vakcinalnim punktovima”, kaže Arman Sarkić, glasnogovornik JU Domovi zdravlja KS.

Najveći rast broja zaraženih uz Kanton Sarajevo zabilježen je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prognoze stručnjaka nisu dobre, naprotiv.Upozoravaju na novi, veći val koji će nas zahvatiti najesen.

“Već mjesec bilježimo porast broja oboljelih u HNK-u. Broj oboljelih iz sedmice u sedmicu raste tako da nas čeka neizvjesna jesen. Trebamo biti zabrinuti s obzirom na minimalni postotak vakcinisanih građana”, upozorava Dino Peco, glasnogovornik Službe za epidemiologiju ZZJZ HNK-a.

A građani su, čini se, sve manje zabrinuti. Prema posljednjim podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u BiH od početka pandemija korona virusa uništeno je oko milion i po neiskorištenih vakcina kojima je prošao rok trajanja. Inače, Vlada Federacije usvojila je na jučerašnjoj sjednici naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu.

federalna.ba

koronavirus
Nijemac vakcina koronavirus
0 06.03.2024 11:00
Esmina Avdibegović antidepresivi anksiolitici lijekovi koronavirus pandemija
0 15.01.2024 23:44
Francuska pirotehnika koronavirus Dan Bastille
0 09.07.2023 16:01