videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Raste broj zaražene djece, hoće li škole ponovo pod ključ?

Zabrinjava broj zaražene djece u Bosni i Hercegovini. U entitetu Republika Srpska od početka školske godine zaraženo je čak 300 učenika. U Kantonu Sarajevo u samo četiri dana zarazilo se 115 školaraca. Zbog pojave virusa u pojedinim školama mnogi su se u panici pitali šta sad. No, struka smiruje situaciju. Panici, uvjeravaju, nema mjesta. Pravila su, kažu, jasna, a kod djece nije zabilježena teža klinička slika.

Školska godina uveliko je počela, ovaj su put učenici u školskim klupama. Zbog pandemije, ipak, posebni propisi, pravila ponašanja i restriktivnije mjere. Jasni su protokoli u školama kako postupati ukoliko neki učenik bude pozitivan na prisustvo ovog virusa, što je sve češći slučaj u posljednje vrijeme.

- Ukoliko jedan učenik ima simptome koronavirusa, on se, naravno, šalje u izolaciju, a ukoliko više učenika bude pozitivno dužni smo kontaktirati ZZJZ kako bi nam dali dalje preporuke o postupanju – objašnjava Lejla Tuzlak, direktorica Prve gimnazije Sarajevo.

Preporuka je da svaka škola ima izolovanu prostoriju ukoliko se tokom nastave razviju određeni simptomi kod djece ili nastavnika, obavlja se testiranje i utvrđuju kontakti. Ukoliko se kod više djece utvrdi prisustvo virusa, cijeli razred biva izolovan. Takav je slučaj s jednim odjeljenjem u Republici Srpskoj.

- Imali smo u jednom odjeljenju dva učenika i tri učenika koja su imali simptome i to odjeljenje je izolovano i nalazi se u izolaciji 14 dana – navodi Dragan Kovačević, direktor OŠ “Dositej Obradović”.

Doba jeseni donosi alergije, ali i druge repiratorne viruse. Ono što tješi roditelje i djecu jeste da do sada nije bilo težih kliničkih slika kod ove populacije. Danima visoka temperatura, težak kašalj, pojačana sekrecija iz nosa te stomačne tegobe, zahtjevaju posjetu ljekaru, ali nije bilo slučajeva većih komplikacija.

- Velika sreća je i to što djecu odvaja i to što pretežno imaju lakšu kliničku sliku i lakše prolaze kroz samu bolest – ističe pedijatarica prim. dr. Amra Junuzović Kaljić.

Iako nije bilo težih slučajeva zaraze, poštivanje epidemioloških mjera je obavezno. Nadležni poručuju da vakcinacija za djecu od 12 do15 godina uz saglasnost roditelja i pregled pedijatra ne predstavlja problem.

- Imamo određen broj djece koja su vakcinisana. Jako dobro su regovali i nisu imali težih neželjenih reakcija – navodi Branislav Zeljković, v. d. direktora instituta za Javno zdravstvo RS-a.

Panici mjesta nema. Epidemiološka situacija u školama samo je odraz epidemiološke situacije u zajednici, pa je odgovornost na svakom pojedincu u borbi protiv zajedničkog nam neprijatelja. Obrazovni sistem za sada funkcioniše uživo uz poštivanje mjera, no navode da su, ukoliko situacija bude nalagala pooštravanja, spremni i za nastavu u online formatu.

federalna.ba

koronavirus djeca škola
Mijanmar zračni napadi djeca
0 01.02.2023 09:58
Filippo Grandi UNHCR Ljudska prava djeca
0 27.01.2023 15:29
Srebrenica škola
0 23.01.2023 10:51