Raste broj samoubistava maltretirane djece u školama, Francuska reaguje
(Izvor: Ilustracija)

Raste broj samoubistava maltretirane djece u školama, Francuska reaguje

Blokirajte nasilnike u školama na društvenim mrežama, svoj djeci držite sedmične časove empatije, dovedite stručnjake za borbu protiv nasilja u škole i sudove - obećanja su Vlade Francuske kao odgovor na rastuću zabrinutost širom zemlje zbog maltretiranja, izazvanu nedavnim samoubistvima djece čije porodice kažu da su bila maltretirana online ili u školi.

Mnogi roditelji smatraju da francuski obrazovni sistem zaostaje za svojim vršnjacima u Evropi u rješavanju ovog pitanja i da ga tek postepeno sustiže. Premijerka Élisabeth Borne rekla je u srijedu da će država učiniti više. "Vi niste odgovorni za to", rekla je Borne u poruci djeci koja su na meti maltretiranja. "Ono kroz šta prolazite je neprihvatljivo, nepodnošljivo. Niste sami", pručila im je ona.

Oko milion učenika u Francuskoj iskusilo je maltretiranje u školi u posljednje tri godine, rekla je Borne. U saopštenju Vlade se navode studije maltretiranja u školi i na društvenim mrežama.

Borne je obećala više osoblja posvećenog borbi protiv maltretiranja u školama i više savjetovanja koje finansira država za žrtve maltretiranja. Plan uključuje i prijedloge da se pooštre kazne za maltretiranje, kao što je zabrana počiniocima pristupa društvenim mrežama do godinu dana, oduzimanje mobilnih telefona nasilnicima i izricanje zatvorskih kazni do 10 godina za one koji su povezani s nečijim samoubistvom.

Jedan od pokretača nedavno obnovljene zabrinutosti bilo je samoubistvo 15-godišnjaka prvog dana u školi u pariskom predgrađu Poisi ovog mjeseca. Ministarstvo prosvjete je kasnije priznalo da je maltretiranje nad njim prijavljeno prethodne školske godine.

Škola je rekla da rješava problem. Ali kada su se njegovi roditelji požalili da se maltretiranje nastavilo, administratori škole su porodici poslali pismo u kojem su prijetili tužbom zbog neosnovanih optužbi i optužujući ih da su nekonstruktivni. To je izazvalo uzbunu, a Vlada je to pismo nazvala "sramotom".

Kao dio novog plana koji je objavljen u srijedu, ministar obrazovanja Gabriel Attal rekao je da će sedmični"časovi empatije" biti dodati nastavnim planovima i programima u nekim školama počevši od januara i u svim školama počevši od sljedeće školske godine, navodeći slične programe u drugim zemljama, prije svega u Danskoj.

Advokat porodice 15-godišnje djevojčice koja je sebi oduzela život 2021. godine poslije školskog maltretiranja, rekao je da se Francuska budi u vezi s tim problemom kasnije nego neke druge evropske nacije, ali sada napreduje - posebno usvajanjem zakona kojim je prošle godine kriminalizovala maltretiranje u školi.

"Zaostajemo oko 10 godina za nekim našim evropskim kolegama, posebno za nordijskim zemljama", rekla je pariska advokatica Laure Boutron-Marmion.

Ona je navela da je plan premijerke Borne znak da Francuska ozbiljnije shvata ovo pitanje. "Svijest postoji", rekala je Boutron-Marmion za Associated Press

Fokus Francuske na maltretiranje ohrabruje neke žrtve da istupe. Među njima je i poslanica Virginie Lanlo koja je ove sedmice rekla Donjem domu Parlamenta da je nedavno pisala osobi koja ju je maltretirala kao dijete. U jednom od odlomaka iz njenog pisma pročitanog u skupštinskoj sali, ona je rekla: "Prije mnogo godina, pretrpila sam maltretiranje, ponižavanje i dodirivanje tvojih ruku. Ovi postupci su uništili moje djetinjstvo i odrastanje. Nikada neću zaboraviti te sate bola i nevolja".

"Ta mlada djevojka sam bila ja", rekla je Lanlo kolegama poslanicima. "I ne vjerujem da sam jedina u skupštinskim klupama koja je pretrpila maltretiranje. Svako četvrto dijete je žrtva. Koliko ih govori?"

Obraćajući se Narodnoj skupštini posle Lanlo, Attal, ministar prosvjete, naveo je imena 10 djece i tinejdžera uzrasta od 10 do 15 godina koji su se ubili posljednjih godina poslije optužbi da su bili maltretirani. Rekao je da mu je borba protiv maltretiranja glavni prioritet.

"Strah mora da promijeni stranu", rekao je ministar Attal.

federalna.ba/Beta

Francuska maltretiranje škola Vlada samoubistva
Notre-Dame Francuska Emmanuel Macron
0 08.12.2023 15:19
Emmanuel Macron Francuska Evropska komisija
0 08.12.2023 13:53
Mostar škola
0 08.12.2023 12:00
Paris 2024 Francuska Olimpijske igre
0 04.12.2023 11:06