Raspisan konkurs za novinarsku nagradu "Nino Ćatić"
(Izvor: AA)

Raspisan konkurs za novinarsku nagradu "Nino Ćatić"

Raspisan je konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić", a nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare članovi udruženja "Biti novinar".

Na konkurs, koji će biti otvoren do 1. jula ove godine, mogu se prijaviti novinarke i novinari iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi „Srebrenica - evropska odgovornost i historija!“.

"Najbitnije jeste da je tema posvećena majkama koje odlaze s ovog svijeta, a nisu pronašle kosti svoje djece. Ne možemo da se ne sjetimo majke Hajre Ćatić, koja je dala veliki doprinos u borbi za istinu i pravdu i očuvanju kulture sjećanja na genocid u Srebrenici", kazala je Emina Hodžić, koja je zajedno sa kolegom Dinom Durmićem inicijator dodjele nagrade.

Istakli su da je cilj ove godine „podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini“.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.

"U kategoriji 'Blog/vlog' prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje", kazala je Hodžić.

O dobitnicima novinarske nagrade "Nino Ćatić" odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

"Velika je odgovornost i obaveza svih nas izvještavati o onome što se dogodilo u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Bitno je njegovati kulturu sjećanja i jasno reći da je u Srebrenici počinjen genocid", rekao je Durmić.

Dodjela nagrade se organizuje uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te uz saglasnost majke Nine Ćatića, rahmetli Hajre Ćatić.

Zainteresovani radove mogu slati na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom "Prijava rada za novinarsku nagradu 'Nino Ćatić'".

Pored glavnih nagrada, biće dodijeljena i specijalna priznanja novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja "Biti novinar" i drugi novinari.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995, nakon čega mu se gubi svaki trag. Nihad Nino Ćatić još uvijek nije pronađen.

federalna.ba/AA
nagrada Nihad Nino Ćatić Nino Ćatić