Idlib: Raseljeni se bore za preživljavanje u jeku ekstremnog toplotnog vala

Idlib: Raseljeni se bore za preživljavanje u jeku ekstremnog toplotnog vala

Civili koje su režimske snage Bashara al-Assada prisilno raselile u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib bore se za preživljavanje u jeku ekstremnih sezonskih vrućina u svojim improviziranim šatorima.

Temperature zraka u Idlibu tokom dana dostižu 43 stepena Celzijusa, što dodatno otežava život u šatorima u kojima žive uglavnom raseljene žene i djeca.

Unutar šatora temperatura povremeno raste i do 50 stepeni, što predstavlja veliki rizik po zdravlje civila koji su u tim šatorima zbrinuti.

Ljekar Ahmed Hamdam, koji radi u bolnici Sirijsko-američkog medicinskog društva (SAMS) u provinciji Idlib, rekao je za AA da su djeca zbog ekstremnih ljetnih vrućina dobila mnoge bolesti, a najčešće trovanje hranom i toplotne udare.

“U šatorima nema uređaja kao što su klima-uređaji ili ventilatori. Posebno su bebe ugrožene. One se suočavaju sa bolestima kao što su crijevne infekcije, otežano disanje i tahikardija“, rekao je Hamdan.

Hamza Dibo, šef kampa Riyfein u regiji Harbanus na sjeveru Idliba, također je kazao da je mještanima šatorskih naselja potrebno hitno osigurati elementarne životne uvjete.

“Humanitarne organizacije daju 28 litara vode porodici dnevno. Ne možemo naći dovoljno vode za piće. Temperatura zraka je između 40 i 42 stepena. U našem kampu žive 103 porodice. Zahtijevamo da organizacije za humanitarnu pomoć povećaju podršku civilima u vodi u ekstremno vrućim ljetnim danima. U vrućim danima nemamo skloništa osim šatora i hladovine drveća. Hospitalizirali smo veliki broj djece koja su zbog visoke temperature imala neke bolesti, posebno trovanja“, rekao je Dibo.

Jedan od raseljenih smještenih u takve kampove Ibrahim Rahmun rekao je da zbog ekstremne vrućine, stanovnici kampa pate od mnogih bolesti kao što su dijareja, upala krajnika, crijevne upale i infekcije.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom sirijske opozicije koja je pod opsadom snaga odanih režimu Bashara al-Assada i njegovih saveznika. Zbog napada režimskih snaga iz Idliba je u kolektivne centre u blizini turske granice u proteklih pet godina godine izbjeglo blizu dva miliona Sirijaca.

federalna.ba/AA

Sirija Idlib ekstremne vrućine