Ramić: Jedina poveznica između RS i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Milošević

Ramić: Jedina poveznica između RS i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Milošević

Pokušaji Ivice Dačića da poveže status Kosova i bosanskohercegovačkog entiteta RS pokazuju da zvaničnici Republike Srbije ne poštuju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i da u zastupanju takvih svojih stavova ne raspolažu bilo kakvim argumentima koji bi im dali smisao, izjavio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA i zastupnik u Parlamentu BiH.

- Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jeste namjera velikosrpske politike da oba prostora etnički očisti od nesrpskog stanovništva, te da su i na Kosovu i prostoru današnjeg entiteta RS počinjeni stravični ratni zločini za koje je odgovorna ista strana, ona koju je 90-ih predvodio Dačićev šef Slobodan Milošević.

Kosovo je bilo autonomna pokrajina još u vremenu Jugoslavije, dok je RS samo entitet u Bosni i Hercegovini nastao potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kosovo funkcioniše samostalno, bez obzira na nepriznavanje statusa države od strane Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je entitet RS ekonomski ovisan prostor unutar Bosne i Hercegovine koji se sve više demografski prazni i koji kao takav, s političkim rukovodstvom kakvo ima, postaje teret čak i Republici Srbiji, bez obzira na to što ga zvanični Beograd koristi kao monetu u rješavanju statusa Kosova ili alat za prijetnje destabilizacijom regiona.

Pokušaji pravljenja paralela i izjednačavanja statusa ne samo da su neutemeljeni i besmisleni već pokazuju da Dačić i njegovi istomišljenici ne odustaju od ideja koje su u posljednjoj deceniji prošlog vijeka nastojali realizovati oružjem.

Kako će se Bosna i Hercegovina odnositi prema Kosovu, isključivo je pitanje državnih institucija zaduženih za vođenje vanjske politike. U tome ćemo slijediti politiku Evropske unije, bez obzira na spremnost nekih „novih pregovarača“ na drugačiji pristup ili jalove prijetnje političara poput Dačića, naveo je Ramić u saopćenju za javnost.

federalna.ba/Fena

Edin Ramić Ivica Dačić Kosovo Srbija
Pale konzulat Srbija
0 08.12.2023 17:39
Mreža Srbija izbori
0 05.12.2023 22:02
Giorgia Meloni Aleksandar Vučić Italija Srbija
0 03.12.2023 17:53
Srbija Aleksandar Vučić izbori
0 01.12.2023 12:21