Ram za sliku grada - Prirodna baština Bosne i Hercegovine

U današnjoj emisiji predstavljamo  prirodnu baštinu BiH, čudesne ljepote i turističke potencijale Boračkog jezera.

Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara,  ali gostiju  iz svih krajeva BiH  i turista sa svih kontinenata.

Nalazi se na sjeveroistočnoj strani planine Prenj, na nadmorskoj visini od 405 m. Oblika je elipse, dugačko 786, široko 502 i dubine do 14 metara. Spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u BiH.

U njega se ulijeva  Borački potok, a otiče rječica Šištica koja pravi vodopad visok preko 30 metara. Okolinu  krase gusti kompleksi četinarske i listopadne šume.

Idealno je mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će svačiji boravak nezaboravnim. Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji ovdje provedu cijelo ljeto. Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana. Također, tu su i pedaline, čamci, mjesta za roštilj, dječija igrališta, a jezero je odlično i za ribolov, jer u njemu ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, riječnih rakova…

Pripremila Alma Jusubašić