Raisi: Iran će osvetiti ubistvo pukovnika Revolucionarne garde
(Izvor: AA/Arhiva)

Raisi: Iran će osvetiti ubistvo pukovnika Revolucionarne garde

Iran će osvetiti ubistvo pukovnika Revolucionarne garde koji je likvidiran u Teheranu, upozorio je predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak.

Pukovnika Sayyada Khodaia ubili su u nedjelju ispred njegovog doma napadači na motociklima. Iran je okrivio “elemente povezane s globalnom arogancijom”, kako naziva Sjedinjene Države, i njihove saveznike, među kojima je Izrael.

To je ubistvo najviše rangiranog zvaničnika unutar Irana od ubistva iz 2020. godine vodećeg nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha.

- Insistiram na ozbiljnoj istrazi (ubistva) sigurnosnih zvaninčika, i nemam nikakve sumnje da će žrtva ovog velikog mučenika biti osvećena – izjavio je Raisi.

- Nema nikakve sumnje da se ruka velike arogancije može vidjeti iza ovog zločina – dodao je on, ponavljajući stavove iznesene u saopćenju Revolucionare garde.

On je govorio neposredno uoči posjete Omanu, gdje se treba sastati sa sultanom Haithamom.

Iranska Revolucionarna garda – ideološko krilo iranske vojske - nazvala je Khodaija “braniteljem svetišta” - terminom koji koristi za one koji rade u ime Islamske Republike u Siriji ili Iraku.

Iran ima značajan politički uticaj u obje zemlje, posebno u podršci sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu tokom dugog građanskog rata u toj zemlji.

Državna televizija naglasila je da je Khodai bio “poznat” u Siriji, za koju je Iran priznao da je u nju poslao “vojne savjetnike”, prenosi AFP.

federalna.ba/Fena

Ebrahim Raisi Iran osveta