Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov irački kolega Abdul Latif Rashid pozvali su u utorak na jedinstvo među muslimanskim zemljama kako bi se zaustavile izraelske akcije u Pojasu Gaze i zaštitila prava Palestinaca.

Tokom telefonskog razgovora, Raisi je izrazio frustraciju zbog neuspjeha globalne zajednice, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, da se efikasno pozabavi situacijom u Gazi.

Raisi je naglasio hitnu potrebu za zajedničkim naporima, posebno unutar muslimanskog svijeta, da se okonča kriza u Gazi, ističući sukob kao kritičnu zabrinutost za Iran, Irak i širu muslimansku zajednicu i naglašavajući značajnu "vjersku i humanitarnu dužnost" da se prekine izraelska agresija.

Nadalje, Raisi je pozvao na jačanje iransko-iračkih odnosa, navodeći zajedničke kulturne i istorijske veze dvije zemlje, i izrazio nadu za pojačanu bilateralnu saradnju u narednim mjesecima, uprkos vanjskim nedaćama.

Irački predsjednik je ponovio ove osjećaje, žaleći zbog aktuelnih izraelskih akcija u Gazi i nedjelotvornosti međunarodnih mjera za njihovo zaustavljanje.

Rashid se založio za strateški pristup muslimanskih zemalja za rješavanje palestinskog pitanja u njegovoj srži i osiguranje zaštite palestinskih prava.

On je odnos Bagdada i Teherana okarakterizirao kao čvrst i koristan za obje zemlje, naglašavajući posvećenost iračke vlade unaprjeđenju ovih veza, bez obzira na "vanjske klevetnike", prenosi Xinhua.

federalna.ba/Fena

Iran Irak Izrael