Radončić: Nijedno bh. pitanje se ne može riješiti bez dogovora tri naroda

"Zaista ne znam ništa o djelimičnom dogovoru koji su večeras postigli gospodin Izetbegović i gospodin Čović", rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, gostujući u Dnevniku D.

"Drago mi je ako je Venecijanska komisija dala prijedlog koji je prihvatljiv za lidere SDA i HDZ-a. To već u mnogo čemu relaksira situaciju. SBB želi da ti pregovori uspiju, da zemlja izađe iz teške blokade, paralize, konfliktnog stanja i ja se nadam da je uz pomoć stranaca taj početni korak napravljen."

Ističe da zadnjih 10-ak godina nije htio da spominje ime rahmetli Alije Izetbegovića.

"Za razliku od svog oca koji je bio veliki državnik, gospodin Izetbegović mlađi ima jednu dosta lošu naviku. On prvo medijima pošalje neku izjavu koju mi kao opozicija treba da potpišemo i ako je ne potpišemo mi smo izdajnici. Mislim da, što se tiče SDP-a, gospodina Kukića, gospode i NES-a i SBB-a , nismo pristali da potpišemo tu izjavu. Ići će na naše organe da je izučimo, ukoliko Izetbegović nakon ovog raspleta uopće ostane pri njoj, iz prostog razloga što mi nismo ničiji privjesak. Imamo jasna politička stajališta. Moguće je i da sam Izetbegović odustane od te izjave."

Ističe da Izetbegović ima problem kada su činjenice u pitanju.

"On je zadnjih pet godina imao taj ekskluzivitet da isključivo razgovara sa HDZ-om na nivou stranačkih delegacija ili u četiri oka. I sad odjednom imate neku vrstu obrta. On kaže mi od sutra ne pregovaramo sa HDZ-om, želimo da se uključi opozicija. Čini mi se da se ovdje radi o tome da je neko nekome ukrao vrijeme i da sada ponovo traži u pomoć opoziciju kao prvi put kad je dolazio gospodin Palmer. Mora opozicija učestvovati u pregovorima, jer za promjene u Ustavu i Izbornog zakona trebaju 2/3 u Parlamentu koje SDA i HDZ nemaju i zato su naši glasovi važni."

Stavovi SBB-a su jasni

Na pitanje šta je u ovom trenutku prihvatljivo za SBB, odgovara: "Ja sam uvijek zagovarao indirektan način izbora u Parlametu, i mislim da ćemo mi na tome insistirati. Problem je što Republika Srpska i Milorad Dodik ne žele na to pristati. oni to rade iz vrlo pragmatičnih političkih razloga da što više kompliciraju situaciju u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata. Ali naši stavovi su jasni."

Radončić smatra da je obaveza svih koji participiraju u Parlamentu da pomognu Izetbegoviću koji je u špicu pregovora.

"Ja to ne doživljavam da je on plemenski vođa. On je jednostavno predsjednik stranke koja ima najviše ruku u državnom Parlamentu gdje treba promijeniti neke zakone. Mi to treba da poštujemo. Tu smo, na raspolaganju smo, ali on mora da poštuje opoziciju i da vidimo da li su ta rješenja nama uopće prihvatljiva."

Ističe da su se sve stranke potpuno deklarirale i suprotstavile politici Milorada Dodika.

"Tu je politička mudrost kako gospodina Dodika i politiku RS-a vratiti ka Sarajevu, kako ga urazumiti da odustane od te borbe da povlači svoju saglasnost na državne zakone. Nema saglasnosti, nema pristajanja. Ja sam bio ministar sigurnosti BiH kada smo usvojili tri strateška zakona važna za sigurnost i borbu protiv korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca, Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta i Zakon o programu zaštite svjedoka. Za te zakone je jednoglasno glasao SNSD. Znači nema da RS ima pravo da kaže mi to povlačimo. Da bi se ti i mnogi drugi zakoni promijenili mora se ići u istoj proceduri. Mislim da gospodin Dodik maše jednim rešetom praznim i za mene veoma ohrabrujuće danas djeluje izlaganje visokog predstavnika koji je rekao da oni neće baš tako nemoćno posmatrati to što Dodik radi."

Smatra da je predstavnik Bidena za Zapadni Balkan Escobar večeras rekao dvije izuzetno važne stvari - da je i zvanični Washington detektirao politiku Milorada Dodika kao secesionističku, kao faktor uznemiravanja cijelog Balkana i da su stali iza ideje otvorenog Balkana.

Veoma je važno da i u Federaciji i u Republici Srpskoj postoji snažna opozicija

Na pitanje može li Milorad Dodik iz svega izaći kao pobjednik i ko će na kraju ove krize biti najveći gubitnici, Radončić odgovara: "Iskreno se nadam da će najveći gubitnici biti trojka koja je najviše i zakomplicirala situaciju. Nije Dodik nastao sam niti slučajno. Bilo je veoma teških riječi i iz FBiH. Neko je rekao da su Srbi genocidaši pa je to dalo dodatnu snagu Dodiku. Neko je pokretao tužbe za koje je znao da neće uspjeti, neko je govorio ukinut ćemo RS, a sve je to Dodik koristio u svoje jačanje. I mislim da bi bilo najbolje da gubitnici budu oni koji su ovaj narod doveli u situaciju da ne pričamo o ekonomiji, razvoju, zapošljavanju, izgradnji autoputeva, zaustavljanju egzodusa mladih ljudi. Jednostavno moraju se ponašati na način pune odgovornosti prema građanima i da trebaju biti najveći gubitnici, ne u smislu da neko treba da bude uhapšen, procesuiran, ali gubitke izbora na fer način iduće godina, da je to prava sankcija za sve naše političare."

Kaže da je dolazak pet vrhunskih američkih diplomata dobar i ohrabrujuć znak za sve u BiH.

"Veoma je dobro da Bidenova administracija jako dobro poznaje Balkan, da su bili sudionici Dejtonskog ugovora i zato vjerujem da će imati kompetentna, autoritativna i prelomna rješenja za situaciju u BiH."

Radončić navodi da postoji vrsta konflikta između želje da se dominira i želje za separatizmom.
 
"Dodik ne krije taj svoj separatizam i ja očekujem da će shvatiti da je ovo što on radi jedan politički suicid i da treba polako da mijenja strategiju. Usotalom, jučer je već dobio jednu izvanrednu lekciju jer praktično Skupština u kojoj on ima većinu nije htjela da izglasa ono što je on od nje tražio. Mislim da je veoma važno da srpska politika, građani RS-a razriješe taj problem. Veoma je važno da i u Federaciji i u Republici Srpskoj postoji snažna opozicija."

Kada je riječ o odnosima u regiji kaže da su građani veoma zabrinuti.

"Zašto Dodik ide kod Vučića ili Čović kod Plenkovića ili Milanovića, a mi zaboravljamo da smo i mi Bošnjaci, da je Izetbegović do skora stalno trčao do predsjednika Erdogana. Mi smo time kao bošnjačka politikalegalizirali paternalizam i Beograda i Zagreba i Ankare. Nije loše da predstavnici Srba ili Hrvata odlaze u Beograd ili Zagreb. Zašto bi to nama smetalo? Loše je da Bošnjaci ne odlaze tamo. Razgovor nema alternative. Pristalica sam toga da Izetbegović treba da ode u Beograd."

Mudrost je Dodika vratiti Sarajevu

O odlasku Milorada Dodika kod Zorana Milanovića kaže da moramo shvatiti da sa takvim Dodikom moramo pregovarati, da nemamo alternativu.

"Bošnjaci su najveća žrtva rata, pa je rahmetli Alija imao kapacitet da pregovara sa krvnikom Miloševićem. Jer je znao da, ukoliko želimo da dođemo do mira, pregovori nemaju alternative. I mi sa takvim Dodikom, za kojeg znamo šta misli, u ovom trenutku nemamo alternativu. Mudrost je Dodika vratiti Sarajevu, a ne tjerati ga od Sarajeva."

Radončić ističe da je BiH tronožac i ako se Bošnjaci i Srbi nešto dogovore bez Hrvata, BiH nije moguća.

"Nijedno bh. pitanje ne možemo riješiti ako sva tri naroda ne učestvuju."

O planovima SBB-a za naredne izbore kaže da je vrijeme da dođe do promjene politike.

"Opozicija smatra da na izbore treba izaći sa jednim kandidatom za člana Predsjedništva i da se napravi jedna jaka opoziciona koalicija koja će iduće godine preuzeti vlast i okrenuti koncentraciju građana na evropske integracije, razvoj, zapošljavanje, NATO integracije, itd. Samtram da jedinstveni kandidat za Predsjedništvo treba da bude čovjek koji treba da se kontaminira od utjecaja SDA."

federalna.ba 

Fahrudin Radončić Dnevnik D
Dnevnik D
0 26.05.2022 20:58
Denis Bećirović Dnevnik D
0 26.05.2022 20:29
Nedim Ademović Dnevnik D
0 19.05.2022 20:59
Nedim Ademović Dnevnik D
0 19.05.2022 20:26
Dnevnik D Denis Zvizdić
0 12.05.2022 21:13
Denis Zvizdić Dnevnik D
0 12.05.2022 20:10