videoprilog Enese Hrustanović i Anela Kajtezovića (Dnevnik 2)

USK u blokadi, ali će zdravstvenim radnicima biti isplaćena plata

Skupština Unsko-sanskog kantona nije usvojila odluku o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona zbog čega je od sutra ovaj kanton u finansijskoj blokadi.

Nemoguća je bilo koja finansijska transakcija uključujući i plate oko 6.000 budžetskih korisnika. Opozicija kreće u formiranje nove manjinske vlade, a da bi pokazali dobru volju, danas su usvojili Odluku o privremenom finansiranju i konačno omogućili isplatu decembarske plate zdravstvenim radnicima.

Vijest dana je da će radnici zaposleni u zdravstvu već sutra dobiti decembarsku platu. Međutim, problem njihove egzistencije nije riješen, jer će im već januarska plata biti manja od dogovorene.

„Veći problem je plata za januar po Kolektivnom ugovoru koji je potpisan s Vladom i čekamo rješenje tog problema. Sastat ćemo se po hitnoj proceduri i donijeti odluku o narednim koracima“, kaže Elvir Hrustanović, v. d. predsjednika Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a.

„Sve će tranše prema zdravstvenim ustanovama umanjene za deset posto biti isplaćene po Kolektivnom ugovoru. Mi ćemo insistirati da bude bez ikakve odgode“, dodaje Amir Rekić, v. d. predsjednika Sindikata ljekara i stomatologa USK-a.

S Vladom koja nema podršku u Skupštini, bez odluke o privremenom finansiranju, ovaj je kanton od sutra finansijski blokiran. Zastupnicima je, ipak, prioritet raspodjela ministarskih fotelja. SDA je inicirala formiranje manjinske vlade koju će podržavati, a neće imati svog ministra.

„Ukoliko SDP i četvorka nađu zajedničku riječ oko formiranja vlasti, sigurno će to biti bolja situaciju od ove koju imamo u protekle tri i po godine“, kaže Jasmin Musić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK-a.

„U ovom slučaju imamo partnera u SDP-u, s njima pregovaramo. Jučer smo nešto dogovorili, danas i realizirali. Nadam se da ćemo već sutra nastaviti s realizacijom dogovora“, ističe Zikrija Duraković, zastupnik POMAK-a u Skupštini USK-a.

Takozvana četvorka spremna je u novu vladu uključiti i NES, tada bismo imali demokratsko čudo - Vladu kojoj bi opozicija bila samo jedna zastupnica Laburiustičke stranke.

„Manjinska vlada bez političke odgovornosti onih koji pričaju tu priču uvodi Unsko-sanki kanton u još dublju krizu“, ocijenio je Agan Bunić, predsjednik Kluba NES u Skupštini USK-a.

SDP je ključni faktor, ali igra za oba tima. Spremni su, kažu, ostati uz Ružnića, ali, istovmeno, s opozicijom rade na njegovoj smjeni.

„Jednog dana kada nemate podršku, kad napravite neke gafove – idete. Nemamo madat da odlučujemo. Prvo na kantonu moramo biti načisto s tim i moramo dobiti zeleno svjetlo vrha partije da idemo u takvo nešto tako“, pojašnjava Razim Halkić, zastupnik SDP-a i predsjedavajući Skupštine USK-a.

Februar će, već vidimo, biti u znaku političke trgovine i raspodjele fotelja, ali i socijalnih nemira. Već za sutra zakazan je press Sindikata policije, na kojem će iskazati nezadovoljstvo zbog finacijske blokade Unsko-sanskog kantona. I vjerovatno u pobuni neće biti jedini...

federalna.ba/Enesa Hrustanović i Anel Kajtezović

zdravstveni radnici USK plate
ratni vojni invalidi USK zbrinjavanje
0 15.08.2022 17:07
zanati zanatlije obrtnici USK radna snaga
0 14.08.2022 18:57
Mustafa Ružnić Ljubo Pravdić Adnan Alagić USK
0 12.08.2022 21:12
Enes Ružnić Privredna komora USK USK
0 09.08.2022 19:09
Univerzitet u Bihaću USK Vlada USK kolektivni ugovor
0 08.08.2022 17:21