videoprilog Ines Alijagić (Dnevnik 2)

Radnicima bihaćke bolnici istekli ugovori, Vlada USK-a zaustavila konkurs

Kantonalna bolnica u Bihaću prije dva mjeseca je raspisala konkurs za prijem 40 radnika na koji se prijavilo preko 250 kandidata. Problem je nastao nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona konkurs zaustavila.

U Kantonalnoj bolnici Dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, koja godinama ima problem sa nedostatkom kadra, situacija se dodatno zakomplicirala jer je u petak za 40 radnika istekao ugovor o radu. Od toga je 28 medicinskih radnika.

 „Ja sam radio, kao i svi ostali moje kolege, na tom kovidu koji smo prošli, tako da kažem, od glave do pete - uvijek smo bili tu kad je bilo najpotrebnije, a dalje šta, mi ne znamo. Ovo je za nas nešto što nismo očekivali“, kaže Amar Demirović.

Sandi Alibegović, pak, vjeruje da još ima neke nade: „Ostat ću još ovdje. Ali kako je moj kolega rekao - sve nas ostalo tjera vani. Nažalost, ako budemo morali uzeti tu opciju, uzet ćemo je“.

U maju ove godine Kantonalna bolnica u Bihaću je raspisala konkurs za prijem 40 radnika. Međutim, Vlada USK-a je konkurs zaustavila.

„Jedan od zaključaka Vlade je bio, između ostalog, da se mora povesti računa o finansijskoj konsolidaciji Kantonalne bolnice. Kantonalna bolnica je već u dubiozi prema dobavljačima oko 18 miliona KM. Zaključak je bio i da se mora povesti računa o kadrovskoj politici, mora se ići na sistem smanjivanja broja radnika unutar Kantonalne bolnice“, objašnjava ministar zdravstva USK-a Muris Halkić (NES).

Direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić navodi kako je Upravni odbor donio odluku da se zaustavi procedura i da se uputi Vladi i Ministarstvu zahtjev da se nastavi dalje procedura ili da se da saglasnost za zapošljavanje novih ljudi po uredbi: „Mi smo to odradili, uputili svu dokumentaciju. Dakle, konkursnu proceduru kompletnu smo uputili u Ministarstvo i od njih nemamo još nikakvog odgovora“.

Problem nedostatka kadra u Kantonalnoj bolnici je prisutan već godinama.

Raza Imširović odgovorna je sestra na Odjelu za hemodijalizu. Za rad da tom odjelu, kaže, treba šest mjeseci obuke, a za samostalno obavljanje posla i duplo više vremena.

Ministar Halkić poziva na dijalog menadžment Kantonalne bolnice jer, kako kaže, ovaj problem se jedino može riješiti dogovorom. I dok se razgovara, pacijenti i radnici čekaju. Činjenica je da će i u narednom periodu određenom broju medicinskih radnika također isteći ugovor o radu.

federalna.ba

Kantonalna bolnica Bihać Bihać
biciklistički maraton Prijedor Kozarac Bihać Memorijalni centar Kamičani
0 19.07.2022 17:49