videoprilog Mime Senade Golubić (Federacija danas)

Radnici Zraka traže pomoć od Vlade FBiH: Situacija je alarmantna

Sarajevski Zrak, jedna od rijetkih firmi u Evropi koja proizvodi složene proizvode iz domena vojne optike, već godinama propada. Nekadašnji gigant sada ima milionske gubitke i zaduženja. Prepolovljen je broj radnika, a oni koji su ostali čekaju zarađenu plaću mjesecima.

Iz Sindikata firme Zrak upozoravaju da je situacija alarmantna, te zahtijevaju pomoć od Vlade Federacije.

Sarajevski Zrak odbrojava dane do zatvaranja. Već su pod hipotekom, a sve veći broj radnika napušta dugogodišnje radno mjesto. Štrajk traje mjesecima. Dok radnici već šest mjeseci čekaju plate i ono što im po zakonu pripada, rješenje za spas preduzeća se ne nazire.

Niz državnih preduzeća u BiH je uništeno, a strah da će isti scenario zadesiti ovo preduzeće ne krije ni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, u čijoj se lokalnoj zajednici i nalazi ova firma.

“Ministar čeka da se firma raspadne i da ovo malo ljudi što je ostalo, da i oni odu kući i da se polako krene sa stečajem, rasprodajom imovine. Brojni su programi kroz koje Vlada FBiH dijeli pare, ali kada treba milion za Zrak, onda se to nigdje ne može naći”, kaže Efendić.

Iz Vlade Federacije, novac ne mogu naći, a i posla sve je manje. Jer, ko će sarađivati s firmom koja propada i čiji su računi blokirani. Iz sindikata su još jednom iznijeli svoje zahtjeve. Pozivaju Federalnu vladu da reaguje što prije, dok i posljednji radnici nisu napustili preduzeće, a katanac bude trajno stavljen na vrata jedne od najuspješnijih sarajevskih firmi.

“Ono što nas interesuje jeste da se krene s radom da se nađe način da se isplati šest zaostalih plata. Oni, očigledno, očekuju da mi svi odemo, da fabrika ostane pusta. U posljednja dva mjeseca radna snaga je prepolovljena. Sa 125 spali smo na 62 radnika”, istakao je Emir Kominlija, predsjednik Sindikalne organizacije Zrak.

I dok iz Sindikata tvrde da je teška situacija, generalni direktor Nedžad Koldžo kaže da stanje nije alarmantno. Negira da plate kasne šest6 mjeseci, već samo jedna, za koju već prikuplja sredstva. Ipak, jedno priznaje. Imovina je pod hipotekom, ali, kako tvrdi, isključivo krivicom radnika.

“Sva imovina je pod hipotekom, to znači da je ne možete prodati sve i da hoćete, a hipoteke su postavljane od strane radnika koji su dobijali presude od sudova u proteklih 20 godina. Uspjeli smo da isplatimo dvije plate, sada čekamo sredstva za još jednu. Imamo nekih obećanja”, kaže Koldžo

Obećanja direktora radnici nisu mogli slušati, pa je konferencija prekinuta. Zahtijevaju hitnu ostavku.

Stručan menadžment s jasnim planom rada i nekoliko miliona maraka iz budžeta Federacije - jasni su zahtjevi radnika koji upozoravaju: ukoliko plate ne budu uplaćene, bit će primorani izaći na ulice i organizovati proteste.

federalna.ba

zrak Sarajevo