videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Radnici u RS-u za kraj mjeseca najavljuju velike proteste

Nezadovoljni su i radnici u RS-u. Za kraj mjeseca najavljuju velike proteste. Od povećanja plata ostalo je samo obećanje vlasti. Novca nema, a RS nove kredite troši za isplatu dugovanja. I tako ukrug jer je, zbog destruktivne politike, stranih investitora sve manje.

Njemačka odustaje, ali RS ima još prijatelja. Barem tako tvrdi entitetski predsjednik Milorad Dodik. Sa finansiranjem, kaže, problema nema: „Bio sam sa mađarskim predsjednikom Viktorom Orbanom koji je rekao da je te projekte spreman da nastavimo, da ih dalje realizujemo. Polako ,nisu Nijemci jedini“.

Isto tvrdi i entitetski premijer Radovan Višković - sve ide po ranije usvojenom planu. Mnogi godinama predviđaju finansijski kolaps RS-a, ali to se ne događa.

„Za prvih 6 mjeseci ove godine mi smo servisirali 700 miliona, a zadužili se 500 miliona. Više od 200 miliona smo servisirali nego što smo se zadužili“, kazao je Višković.

Ali politika i budžetski korisnici, čini se, ostaju na dvije strane. Dok za prve problema nema, sindikalisti će ubrzo na ulice.

U PDP-u kažu i da je pokazatelj krize to što više desetina hiljada radnika u javnom sektoru nema uplaćene doprinose. Sve što govore Dodik i Višković je samo pokušaj stvaranja priče kako je sve u redu.

„Za preko 40-000 ljudi nisu plaćeni porezi i doprinosi, najveći broj njih u zdravstvenom sektoru - i to je pokušaj pravdanja nečega što apsolutno ne stoji“, tvrdi Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Jasni su i ekonomisti. Problem je što novi krediti služe za vraćanje dugova, a obećanja ostaju neispunjena.

„Ova neka obećanja koja su bila data su trebala da se realizuju u prvom kvartalu ove godine. To je 4. tačka dogovora vlade i sindikata - i to nije ispoštovano“, podsjeća ekonomista Zoran Pavlović.

Pet sindikata u RS-u je za 29. septembar najavilo proteste u Banjoj Luci. Sindikalci će na ulice izaći zbog neispunjenih obećanja o povećanju plata u prvom kvartalu tekuće godine.

federalna.ba

Radnici protest