Radioaktivna voda procurila iz elektrane Fukushima, operater tvrdi da nije bilo kontaminacije
(Izvor: Fena/PIXELL)

Radioaktivna voda procurila iz elektrane Fukushima, operater tvrdi da nije bilo kontaminacije

Curenje radioaktivne vode otkriveno je jučer u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu, ali nisu otkriveni tragovi kontaminacije izvan lokacije, saopćio je danas za AFP operator elektrane Tepco.

Ovo curenje od približno 5.500 litara u elektrani ozbiljno oštećenoj 2011. godine dogodilo se prije nego što je voda pročišćena sistemom nazvanim ALPS, koji oslobađa vodu prikupljenu u elektrani od većine njenih radioaktivnih tvari, objasnila je glasnogovornica Tepca.

Curenje je zaustavljeno dvadesetak minuta nakon što je otkriveno.

Ta bi voda mogla sadržavati radioaktivne izotope poput cezija 137 i stroncija 90, kaže glasnogovornica Tepca dodajući da uprava elektrane planira ukloniti tlo kontaminirano curenjem.

- Nije bilo značajnih promjena tla u podacima praćenja radioaktivnosti oko elektrane - rekla je ona. 

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi devastirana je u razornom tsunamiju 2011. godine u sjeveroistočnom Japanu.

Nakon zelenog svjetla Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Japan je prošlog ljeta počeo vrlo postupno ispuštati više od 1.3 miliona kubnih metara vode iz postrojenja u Tihi okean nakon obrade u sistemu ALPS.

Japan i IAEA uvjeravali su javnost da je ovaj proces, koji bi trebao trajati do ranih 2050-ih godina, siguran za morski život, okoliš i zdravlje.

Kina i Rusija su, međutim, izrazile ozbiljnu zabrinutost i obustavile sav uvoz japanskih morskih proizvoda.

federalna.ba/Fena

Fokushima Japan