Radio koji svakodnevno u Sudanu prima očajne pozive u pomoć
(Izvor: Reuters)

Radio koji svakodnevno u Sudanu prima očajne pozive u pomoć

Glas doktorice u ratom pogođenom Sudanu drhti. Ona putem WhatsAppa ostavlja poruku s brojem mobilnog telefona BBC Arabic-u. Radi se o specijalnom radijskom programu pod nazivom Li Sudan Salam, što znači i "pozdrav Sudanu" i "mir Sudanu".

Pokrenut je nakon izbijanja sukoba između vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila. Stotine ljudi je poginulo, a više od milion je protjerano iz svojih domova širom zemlje.

Radio je primio brojne poruke o silovanim ženama i djevojkama. Teško je utvrditi tačan broj žrtava, ali doktori strahuju da mnogi slučajevi ostaju neprijavljeni. „Uspjeli smo da razgovaramo sa tri žene koje su silovane i pokušavamo da im obezbijedimo liječenje, ali do dvije žene još nismo uspjeli da dođemo“, kaže ljekar u jednoj od nekoliko bolnica koje još uvijek rade u Bahriju, jednom od tri grada koji čine Veliki Kartum - glavni grad Sudana.

"Nismo mogli sjediti i ne raditi ništa. Pokušavamo ove slučajeve uputiti na ispitivanje na odjel za akušerstvo, ali naš problem u Bahriju je što je teško doći do lijekova."

Salima Is'haq, direktorica vladine jedinice za borbu protiv nasilja nad ženama u Sudanu, kaže da je većina slučajeva silovanja prijavljena u Bahriju, gdje su bile neke od najgorih borbi.

„Djevojke koje dolaze kod nas imaju od 12 do 18 godina“, kaže ona glasom punim očaja. "Ali slučajevi do kojih smo došli su mnogo manji od stvarnog broja. Oni mogu činiti samo 2% onoga što se dešava." S obzirom da je veći dio vlade u kolapsu, gospođa Is'haq čini sve što može.

Ona koordinira pružanje zdravstvene i psihološke podrške žrtvama kroz mrežu dobrotvornih organizacija i volontera, ali mnoge preživjele ne žele nikakav kontakt.

"Uslovi u Kartumu su trenutno teški, sve je haotično. Sada pokušavamo da fokusiramo kampanju podizanja svijesti na to kako prijaviti slučajeve napada i dobiti pomoć", kaže ona. To je pokušaj odgovornosti i pravde u vrijeme rata.

U međuvremenu, internet često ne radi i stalno dolazi do nestanka struje. U Kartumu je u funkciji samo šest od 88 bolnica. Mnoge poruke koje je radio program primio ističu tragediju pacijenata koji boluju od bolesti bubrega kojima je potrebna redovna dijaliza, ali nemaju pristup liječenju.

"Lijekova sada skoro da i nema. Nisam mogla da ih nabavim svom bolesnom bratu", kaže Najlaa. „Srećom, srela sam nekoga sa istim stanjem u apoteci i on mi je dao neke od svojih lijekova. Potrebna nam je pomoć iz bilo kojeg izvora samo kako bi mogli pružati osnovni tretman."

I većini radnika koji su radili za dnevnicu je jako teško. "Nekada smo se snalazili s nekim novcem, ali više ne. Nema mogućnosti za posao. Imam djecu, a sa mnom žive i majka i braća i sestre. Potrošio sam svu svoju ušteđevinu", kaže Mubarak. Kaže da su njegove komšije podijelile ono malo hrane što imaju, ali je svakim danom sve teže.

Uprkos traumi, ovaj osjećaj solidarnosti u najgorim trenucima inspirira tim koji radi na radijskom programu.

"Njihovo povjerenje u radiju BBC Arabic je nešto što me je dirnulo", kaže Mays Baqi, jedan od producenata programa. "Uprkos poteškoćama u komunikaciji, mnogi Sudanci dijele detalje o svojim životima jer vjeruju da ćemo ih saslušati i iskreno podijeliti njihove priče."

federalna.ba/BBC

Sudan radio silovanja ratna razaranja