Putinov savjetnik smatra da ekonomije globalnog sjevera gube ulogu i važnost
(Izvor: Ilustracija/TRT)

Putinov savjetnik smatra da ekonomije globalnog sjevera gube ulogu i važnost

Ekonomije globalnog sjevera gube svoju ulogu i važnost, dok ekonomije u Aziji rastu, rekao je u utorak Maksim Oreškin, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Anadolu.

U razgovoru za ruski nedjeljnik "Expert", Oreškin je rekao da je dobrobit Evrope bila zasnovana na "udobnom pristupu" ruskim energetskim resursima i jeftinoj proizvodnji u Kini.

Prema njegovim riječima, evropske kompanije gube velika kineska i ruska tržišta, koja su bila izvor dodatnog prihoda, pa gubitak svih ovih elemenata korak po korak dovodi do dugoročne stagnacije evropske ekonomije.

Evropske zemlje su smanjile uvoz fosilnih goriva iz Rusije zbog njene "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, što je dovelo do rekordno visokih cijena gasa, dok mnoge zapadne zemlje ohrabruju kompanije da diverzifikuju proizvodne aktivnosti dalje od Kine.

Oreškin, koji savjetuje ruskog predsjednika Vladimira Putina o ekonomiji, rekao je da je porastao globalni rejting azijskih ekonomija, a prema njegovim riječima Indija je treća, Indonezija sedma i u bliskoj budućnosti bi mogla izbaciti Njemačku sa šestog mjesta.

"Takozvane ekonomije globalnog sjevera - SAD, Japan i EU - polako gube svoju ulogu i značaj. Kina je postala vodeća svjetska ekonomija, a Rusija najveća ekonomija u Evropi i već hvata sa Japanom u trci za četvrto mjesto u svijetu", rekao je on.

Oreškin je istakao sve veću dominaciju Kine u svetskoj ekonomiji, uključujući i automobilsku industriju.

"Ne bih se iznenadio da kompanije poput Mercedesa i BMW-a odu u istoriju za 10 godina. Kao brendovi, vjerovatno će ostati, ali će ponoviti sudbinu Volva, koji je prodan Kini. Drugim riječima, oni će zapravo prestati da budu evropski automobili. Zato što evropski proizvođači sada nemaju ni tržište ni tehnološku prednost koju su imali prije pet do deset godina", rekao je on.

federalna.ba/AA

ekonomija Evropska Unija Kina Rusija