Putin sa Kim Jong Unom: Razgovaraćemo o svim pitanjima
(Izvor: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK)

Putin sa Kim Jong Unom: Razgovaraćemo o svim pitanjima

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sastao se u srijedu na ruskom Dalekom istoku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavili su državni mediji, na razgovorima za koje Washington sumnja da će uključivati ​​odbrambenu saradnju, dok je kod kuće Kimova vojska ispalila dvije balističke rakete, prenosi Reuters.

- Drago mi je što vas vidim - rekao je Putin dok se rukovao sa Kimom oko 40 sekundi, pozdravljajući ga na kosmodromu Vostočni, modernom svemirskom lansirnom postrojenju u Amurskoj oblasti na Dalekom istoku Rusije.

- Ovo je naš novi kosmodrom - kazao je.

Kim je, govoreći preko prevodioca, zahvalio Putinu na pozivu i na toplini njegovog prijema.

Sjevernokorejski vođa rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da njegova zemlja pruža "punu i bezuslovnu podršku Rusiji u njenoj "svetoj borbi" u odbrani svojih bezbjednosnih interesa, i da će Pyongyang uvijek biti uz Moskvu na "antiimperijalističkom" frontu.

Razgovori na kojima su učestvovale i delegacije dvije zemlje počeli su ubrzo pošto su Putin i Kim obišli više postrojenja na kosmodromu. 

Kim je rekao da su za Sjevernu Koreju odnosi sa Rusijom "prvog prioriteta".

Samit lidera dvije zemlje, koje su postale sve više izolovane na međunarodnom planu, pomno prate Washington i saveznici, koji sumnjaju da bi mogli pristati na trgovinu oružjem i odbrambenom tehnologijom.

Američki i južnokorejski zvaničnici izrazili su zabrinutost da će Kim razgovarati o isporuci oružja i municije Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe u više od 18 mjeseci rata u Ukrajini. Moskva i Pjongjang su negirali takve namjere.

Izbor da se sastanu na kosmodromu Vostočni - simbolu ruskih ambicija kao svemirske sile - bio je značajan, jer Sjeverna Koreja dva puta nije uspjela lansirati izviđačke satelite u posljednja četiri mjeseca.

federalna.ba/Fena

Kim Jong Un Vladimir Putin
Vladimir Putin Rusija teroristički napad napad Moskva
0 23.03.2024 14:55
Viktor Orbán Vladimir Putin
0 22.03.2024 11:36