Putin: Zapad pokušava obuzdati formiranje multipolarnog svijeta
(Izvor: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Putin: Zapad pokušava obuzdati formiranje multipolarnog svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da Zapad pokretanjem starih sukoba pokušava obuzdati formiranje multipolarnog svijeta, kako bi sačuvao svoju hegemoniju.

Govoreći na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti 2022. godine, Putin je rekao da zapadne zemlje nastoje da drže zemlje i narode u lancima neokolonijalnog poretka.

"Njihova (zapadna) hegemonija znači stagnaciju za cijeli svijet, za cijelu civilizaciju, znači opskurantizam, ukidanje kulture i neoliberalni totalitarizam", rekao je.

Dodao je da u pokušaju da sačuvaju svoju dominaciju, "SAD i saveznici se grubo miješaju u unutrašnje stvari zemalja, organizuju državne udare, građanske ratove, provokacije, koriste ucjene i pritisak da potčine države svojoj volji."

"U ovim uslovima, odlučili smo da sprovedemo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u potpunosti u skladu sa Poveljom UN. Ciljevi ove operacije su jasno definisani - osiguranje bezbjednosti Rusije i naših građana, zaštita stanovnika Donbasa od genocida", rekao je Putin.

Dodao je da situacija u Ukrajini pokazuje da SAD radi na odugovlačenju sukoba.

Putin tvrdi da je uspostavljanje vojnih saveza u azijsko-pacifičkom regionu je još jedan dio američkog plana.

"Očigledno je da uz pomoć ovakvih akcija i zapadne globalističke elite pokušavaju da skrenu pažnju sopstvenih građana sa akutnih socio-ekonomskih problema: pada životnog standarda, nezaposlenosti, siromaštva, deindustrijalizacije – kako bi svoje neuspjehe prebacili na druge zemlje, odnosno Rusiju i Kinu“, istakao je on.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, na forumu u Moskvi učestvovat će više od 700 vojnih zvaničnika iz više od 37 zemalja.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin Rusija