Putin upozorava na ekonomske probleme ako inflacija nekontrolirano raste
(Izvor: Fena/Arhiv)

Putin upozorava na ekonomske probleme ako inflacija nekontrolirano raste

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je rastuća inflacija prisilila centralnu banku da poveća kamatne stope na 12 posto prošlog mjeseca, upozoravajući da će ruska ekonomija patiti ako se dopusti da rast cijena izmakne kontroli, javlja Reuters.

- U uslovima visoke inflacije, praktično je nemoguće praviti poslovne planove - rekao je Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Putin je rekao da ne vidi probleme sa nestabilnošću rublje, a vlasti imaju veliki broj alata da drže valutu i tržišta pod kontrolom.

Rublja je u utorak u ranoj trgovini dostigla najjači nivo u skoro šest sedmica u odnosu na dolar, podstaknuta postupnim povećanjem prodaje deviza od strane izvoznika i izgledima da bi centralna banka mogla ponovo povećati stope ove sedmice.

Putin je rekao da je na kurs rublje uticalo, između ostalog, "ograničeno" vraćanje deviznih prihoda od strane izvoznika, ali je rekao da neće biti naglih poteza, misleći na kontrolu kapitala i druge korake za ograničavanje volatilnosti.

On je rekao da vlada za sada ne vidi potrebu za povećanjem poreza. Vlada je nametnula porez na neočekivanu dobit nekim kompanijama ove godine kako bi povećala budžetske prihode.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin inflacija
Vladimir Putin Abu Dabi Mohamed bin Zajed al Nahjan
0 06.12.2023 13:57
Vladimir Putin Međunarodni krivični sud samit G20
0 05.12.2023 08:53
Rusija Vladimir Putin vojska
0 02.12.2023 09:52
BiH inflacija Agencija za statistiku BiH
0 28.11.2023 10:51