Putin u posjeti Kazahstanu, traži alternativne rute za transport ruskih roba
(Izvor: AA)

Putin u posjeti Kazahstanu, traži alternativne rute za transport ruskih roba

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na razvoj novih ruta za transport pšenice i gnojiva u Aziji tokom posjete Kazahstanu u četvrtak, dok Rusija nastoji stvoriti nove izvozne pravce zbog zapadnih sankcija.

Predsjedavajući konferencijom o poljoprivrednoj saradnji s kazahstanskim predsjednikom Tokajevim, Putin je rekao da će Rusija imati oko 60 miliona metričkih tona pšenice na raspolaganju za izvoz iz ovogodišnjeg snažnog roda.

- Svakako smo uvjereni da ćemo zadržati prvo mjesto u svijetu po izvozu ove važne robe - kazao je Putin.

Pozvao je i na dalji razvoj brodskih ruta do velikih azijskih tržišta, kao što su Kina i Indija.

Zapadne sankcije ruskim bankama i kompanijama, otežale su ruskim izvoznicima isporuku žitarica i organiziranje plaćanja, iako sankcije nisu posebno usmjerene na takvu robu.

Moskva je također, navodno, zatražila od izvoznika da usvoje minimalnu izvoznu cijenu pšenice kako bi zaštitili prihod farmera.

Kazahstan, zauzvrat, nastoji da postane logistički centar za rusku robu koja ide za Kinu i Iran, tvrde zvaničnici. Ta zemlja već ima željezničku vezu između Rusije i Kine i ima željezničku vezu s Iranom duž Kaspijskog mora.

Posjeta u četvrtak bila je treće zvanično Putinovo putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud (ICC) sa sjedištem u Hagu u martu izdao nalog za hapšenje ruskog čelnika zbog optužbi za ratne zločine, koje Kremlj oštro odbacuje.

Kazahstan, kao i Kina i Kirgistan, ostale dvije zemlje koje je Putin nedavno posjetio, nije potpisnik Statuta ICC-ja.

ICC, koji je optužio Putina za nezakonito deportovanje djece iz Ukrajine, obavezuje 123 zemlje članice suda da uhapse Putina i prebace ga u Den Haag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju.

Kazahstanac Tokajev, karijerni diplomata, pažljivo održava neutralnost u sukobu između Rusije i Zapada i dočekao je Putina samo sedmicu dana nakon što je ugostio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Delegacija Sjedinjenih Država predvođena visokim zvaničnikom State Departmenta posjetila je Astanu ove sedmice.

federalna.ba/Fena

Rusija transport pšenica