Putin se sastao s Al Nahyanom: UAE glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu
(Izvor: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY)

Putin se sastao s Al Nahyanom: UAE glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u Abu Dhabiju s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, a tokom sastanka je istakao kako je UAE glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu, javlja Anadolu.

Službena ceremonija dobrodošlice održana je prije sastanka dvojice državnika u palači Qasr Al Watan u Abu Dhabiju, saopćeno je iz Kremlja.

Putin je na početku sastanka uputio čestitke povodom 52. godišnjice osnutka UAE-a i podsjetio da je bivši Sovjetski Savez bio jedna od prvih država koje su priznale suverenitet i neovisnost UAE-a.

Ističući da su odnosi Rusije i UAE-a dosegnuli ranije nezapamćeni nivo, Putin je naveo da su administracije dviju zemalja u stalnom kontaktu.

 - Ujedinjeni Arapski Emirati glavni su trgovinski partner Rusije u arapskom svijetu. Lani je robna razmjena porasla za 67,7 posto, mislim da će se ove godine još više povećati. Isto vrijedi i za investicijske aktivnosti, naglasio je Putin.

Navodeći da se između dviju zemalja razvila industrijska saradnja, Putin je naveo da su realizirani mnogi veliki projekti u sektoru nafte i plina te da sarađuju i kroz OPEC+.

Zahvalivši toj zemlji na otvaranju ruske škole i ustupanju prostora za izgradnju ruske pravoslavne crkve, Putin je podsjetio da je UAE prošle godine posjetilo oko milion turista iz Rusije.

Podsjetio je također da Rusija i UAE sarađuju na međunarodnom nivou. Putin je rekao da će razgovarati o situaciji u Palestini te da će ih izvijestiti o ukrajinskoj krizi.

Ruski predsjednik je izjavio da je jako sretan što je UAE počeo raditi u sistemu BRICS-a te da želi vidjeti UAE na samitu u Kazanu u oktobru sljedeće godine.

Al Nahyan također je rekao da su odnosi između Rusije i UAE-a na historijskom nivou, te dodao:

"Posljednjih godina odnosi su se aktivno razvijali na različitim poljima u skladu s interesima obje zemlje i naroda."

Naglašavajući da je UAE najveći investitor u rusku ekonomiju i da su ulaganja u nenaftni sektor prošle godine porasla za 103 posto, Al Nahyan je rekao:

"Ovo je iskorak bez presedana koji pokazuje posebnost odnosa između naših zemalja. Rado ću nastaviti naš zajednički rad na jačanju bilateralne saradnje na raznim područjima. Naravno, posebnu pažnju posvećujemo razvoju u energetici, infrastrukturi, naprednim tehnologijama i drugim područjima."

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Al Nahyan
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 20:31
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 17:16
Milorad Dodik Vladimir Putin Federalni radio
0 21.02.2024 16:34