Putin se prvi put sastao sa iranskim kolegom Raisijem
(Izvor: AFP)

Putin se prvi put sastao sa iranskim kolegom Raisijem

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Moskvi sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i to je njihov prvi susret od kako je Raisi u augustu prošle godine imenovan na tu funkciju.

Predsjednici Rusije i Irana u Moskvi su razgovarali o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Pozdravljajući Raisija, Putin je rekao da se trgovinska razmjena između Rusije i Irana povećava uprkos pandemiji koronavirusa te da dvije zemlje nastavljaju s realizacijom velikih projekata i proširuju saradnju u mnogim pravcima.

“Odnosi Irana sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom se razvijaju i obje strane aktivno rade na stvaranju zone slobodne trgovine“, rekao je Putin.

Putin je pohvalio i rusko-iransku saradnju u Siriji, rekavši da su prijetnje povezane s međunarodnim terorizmom obuzdane zahvaljujući njihovim zajedničkim naporima.

On je izrazio zabrinutost zbog situacije u Afganistanu, napominjući da će o tom pitanju posebno razgovarati sa svojim iranskim kolegom, kao i o stavu Irana o obnovi sporazuma “Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana“, poznatog i kao međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom pitanju iz 2015. godine.

Iranski predsjednik Raisi je rekao da Teheran želi održive i sveobuhvatne odnose sa Rusijom u svim oblastima, jer će to biti od koristi za narode obje zemalja.

Predložio je ujedinjavanje napora u izdržavanju jednostranih zapadnih sankcija, dodajući da Iran radi na njihovom ukidanju.

Iranski šef države nazvao je veoma dobrim iskustvo iransko-ruske saradnje u borbi protiv terorizma u Siriji, rekavši da to stvara mogućnosti i model za saradnju u mnogim drugim oblastima.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin Ebrahim Raisi Rusija Iran
Rusija Finska Vladimir Putin Sauli Niinisto
0 14.05.2022 20:05
Katalin Novak Mađarska Vladimir Putin Ukrajina Rusija
0 14.05.2022 17:23
Švedska Finska Rusija NATO
0 14.05.2022 15:30
Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski
0 14.05.2022 15:20