Putin prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju
(Izvor: EPA-EFE/ARTEM GEODAKYAN/SPUTNIK/KREMLIN / POOL)

Putin prihvatio Kimov poziv da posjeti Sjevernu Koreju

Ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio je poziv Kim Jong Una da posjeti Sjevernu Koreju, izazivajući zabrinutost Washingtona da bi oživjela osovina Moskva-Pyongyang mogla ojačati rusku vojsku u Ukrajini i osigurati Kimu osjetljivu raketnu tehnologiju.

Poziv je upućen tokom samita u istočnoj Rusiji na kome su razgovarali o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i pomoći sjevernokorejskom satelitskom programu.

Nazivajući jedan drugoga "drugovima", dvojica čelnika u srijedu su nazdravili svom prijateljstvu ruskim vinom nakon što je 70-godišnji Putin pokazao Kimu (39) snimak najmodernijeg ruskog svemirskog lansiranja i razgovarali su skupa sa svojim ministrima odbrane.

- Na kraju prijema, Kim Jong Un je ljubazno pozvao Putina da posjeti DNRK “u pogodno vrijeme" - prenosi državna novinska agencija Sjevera KCNA, pominjući po akronimu Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, što je službeni naziv Sjeverne Koreje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je Putin "sa zahvalnošću" prihvatio poziv i da će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov otputovati u Pyongyang u oktobru. Od ruske invazije na Ukrajinu 2022. Putin rijetko putuje u inostranstvo.

Za Sjedinjene Države i saveznike, rastuće prijateljstvo između Kima i Putina predstavlja brigu. Washington je optužio Sjevernu Koreju za isporuku oružja Rusiji, ali je nejasno da li je došlo do bilo kakve isporuke.

I Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje, ali su obećale da će produbiti saradnju na vojnom polju. Tokom posjete Sjevernoj Koreji u julu, ministru odbrane Sergeju Šojguu Kim je pokazao zabranjene balističke projektile.

Kim bi u četvrtak trebao posjetiti tvornice vojne i civilne avijacije u ruskom gradu Komsomolsku na Amuru i pregledati rusku pacifičku flotu u Vladivostoku, saopćio je Putin.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Južne Koreje (NSC) saopćilo je u četvrtak da će Sjeverna Koreja i Rusija "platiti cijenu" ako prekrše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Uz raskošan ručak, Kim je nazdravio Putinovom zdravlju, pobjedi "velike Rusije" i korejsko-ruskom prijateljstvu, predviđajući pobjedu Moskvi u njenoj "svetoj borbi" sa Zapadom.

Sjeverna Koreja osnovana je u septembru 1948. uz podršku Sovjetskog Saveza, a Moskva ju je podržavala decenijama tokom Hladnog rata, iako je podrška opala nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Posljednjih godina Kina se smatra silom s najvećim utjecajem na Kima, ali čelnici Pyongjyanga često su pokušavali izbalansirati veze i s Moskvom i s Pekingom.

Nakon što je preuzeo dužnost od Borisa Jeljcina 1999. godine, Putin je u julu 2000. posjetio Pyongyang radi sastanka sa Kim Jong Ilom, ocem Kim Jong Una.

Na samitu dvojice čelnika bilo je nejasno koliko je daleko Putin spreman ići u ispunjavanju liste želja Sjeverne Koreje za tehnologijom.

U jeku artiljerijskih borbi u Ukrajini, Rusija je povećala proizvodnju granata, ali bi jevernokorejska linija snabdijevanja mogla biti korisna.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja ima velike zalihe artiljerijskih granata i raketa kompatibilnih s oružjem iz sovjetske ere, kao i istorijat proizvodnje takve municije.

Na pitanje može li Rusija jednostavno ukloniti sankcije Sjevernoj Koreji, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ostaje odgovorna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Peskov je, međutim dodao da će Moskva razvijati svoje odnose sa Sjevernom Korejom u skladu s vlastitiim interesima.

Američki State Department saopćio je da Bidenova administracija "neće oklijevati" da uvede dodatne sankcije Rusiji i Sjevernoj Koreji ako zaključe bilo kakve nove sporazume o oružju.

Ruske diplomate tvrde da su Sjedinjene Države bile licemjerne u kritikama samita jer Washington sije haos i šalje oružje saveznicima širom svijeta.

- Sjedinjene Države nemaju pravo da nam drže predavanja o tome kako da živimo - navodi ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov u saopćenju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Kim Jong-un
Vladimir Putin Ukrajina zauzimanje Harkov
0 17.05.2024 13:33
Vladimir Putin Kina trgovinski promet
0 16.05.2024 10:27
Rusija Kina posjeta Vladimir Putin Xi Jinping
0 16.05.2024 08:29
Svijet Vladimir Putin
0 10.05.2024 17:16
Vladimir Putin Mihail Mišustin imenovanje
0 10.05.2024 08:56