Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini
(Izvor: Arhiv)

Putin pomilovao saučesnika u ubistvu novinarke pošto je pristao da ratuje u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pomilovao je bivšeg policajca osuđenog na zatvor zbog uloge u ubistvu novinarke Ane Politkovske, zato što se priključio ruskim snagama u borbama u Ukrajini, izjavio je danas njegov advokat za France press. Sergej Hadžikurbanov osuđen je na 20 godina zatvora zbog uloge u ubistvu Politkovske 2006. godine.

"Upravo sam saznao od njegovih bližnjih da mu je na početku specijalne vojne operacije ponuđen ugovor da u njoj učestvuje. On je to učinio i, kada je ugovor završen, on je pomilovan ukazom predsjednika", rekao je advokat Aleksej Mihalčik. Specijalna vojna operacija je termin koji Rusija koristi za ofanzivu pokrenutu protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.  Prema advokatu Mihalčiku, Hadžikurbanov je trebalo da odslužuje kaznu do 2030. godine, ali mu je ponuđen ugovor u zamjenu za pomilovanje zbog učestvovanja u jedinici ruskih specijalnih snaga.

Desetine hiljada ruskih zatvorenika potpisalo je takve ugovore sa vojskom ili paravojnim grupama kao što je Wagner, navodi France press. Kremlj zvanično govori o toj politici. "Osuđene osobe, uključujući one za teške zločine, ispaštaju svoj zločin krvlju na bojnom polju", rekao je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sergej Hadžikurbanov i danas služi na ukrajinskom frontu. On je 2023. potpisao novi ugovor kao dobrovoljac, rekao je njegov advokat koji je dodao da je uvjeren u nevinost svog klijenta u slučaju Politkovska.

Ana Politkovska, svjetski priznata istraživačka novinarka i stručnjak za zločine koje su počinile vlasti u Čečeniji, ubijena je u svojoj zgradi 7. oktobra 2006. godine. Nalogodavci zločina nikad nisu identifikovani i samo su počinioci osuđeni, a među njima i Hadžikurbanov, koji je osuđen za učešće u pripremi zločina. Organizator ubistva Lom-Ali Gajtukajev umro je u zatvoru 2017. godine. Njegov rođak Rustam Mahmudov je proglašen krivim da je ubio novinarku i on služi doživotnu kaznu zatvora. 

federalna.ba/Beta

Vladimir Putin pomilovanje Ana Politkovska
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 20:31
Vladimir Putin Milorad Dodik
0 21.02.2024 17:16
Milorad Dodik Vladimir Putin Federalni radio
0 21.02.2024 16:34
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 21.02.2024 14:24