Putin poklonio Kim Jong Unu automobil ruske proizvodnje
(Izvor: KCNA)

Putin poklonio Kim Jong Unu automobil ruske proizvodnje

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu automobil ruske proizvodnje, javili su danas državni mediji u Pyongyangu. Poklon, u okviru jačanja veza između dvije zemlje, će vjerovatno predstavljati kršenje sankcija koje su UN uvele Pyongyangu 2017. godine.

Rezoluciju o sankcijama je potpisala i Rusija, a one se, između ostalog, odnose na zabranu uvoza vozila u Sjevernu Koreju. Putin je Kim Jong Unu "poklonio automobil ruske proizvodnje za ličnu upotrebu", javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Kimova sestra Yo Yong rekla je da je "poklon jasno pokazivanja posebnih ličnih odnosa" između najviših lidera dvije zemlje, dodala je KCNA, koja nije navela koji je model vozila poklonjen.

Od prošlogodišnje posjete sjevernokorejskog lidera Rusiji, Pyongyang se približio Moskvi. Grupa ruskih turista stigla je ranije ovog mjeseca na četvorodnevno putovanje i to je prva grupna posjeta iz inostranstva od zatvaranja granica Sjeverne Koreje zbog pandemije korona virusa.

Poslije septembarskog samita Kima i Putina na ruskom Dalekom istoku, SAD i Južna Koreja su više puta saopštile da je Sjeverna Koreja isporučila oružje Rusiji za upotrebu u ratu sa Ukrajinom, u zamjenu za rusku pomoć u vezi sa sjevernokorejskim satelitskim programima.

Kim je poznat i po interesovanju za luksuzne automobile. Tokom prošlogodišnje posjete sjevernokorejskog lidera Rusiji, Putin ga je pozvao da se provoza na zadnjem sjedištu njegove predsjedničke limuzine Aurus Senat.

Sjevernokorejski lider je u Rusiju stigao tada u svojoj limuzini, prevezenoj specijalnim vozom iz Sjeverne Koreje.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja Rusija Vladimir Putin