Putin najavio saradnju s budućim predsjednikom SAD-a, ali još neće da čestita
(Izvor: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK)

Putin najavio saradnju s budućim predsjednikom SAD-a, ali još neće da čestita

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Moskva spremna da sarađuje sa narednim predsjednikom SAD-a, ko god da to bude, ali da čestitku neće uputiti dok pobjednik ne bude formalno potvrđen ili dok neko od kandidata ne prizna poraz.

Putin je danas ponovio navode iz saopćenja Kremlja o tome zašto nije čestitao kandidatu demokrata Josephu Bidenu, koga su vodeći američki mediji 7. novembra proglasili novoizabranim predsjednikom SAD-u, navodi Associated Press.

"Čekamo okončanje unutrašnjeg političkog sukoba. Radit ćemo sa svakim kome američki narod ukaže povjerenje. Ali kome će poverenje biti ukazano? To će se znati ili kada jedna strana prizna pobjedu druge ili kada konačni rezultati izbora budu proglašeni na legitiman, legalan način", rekao je Putin.

Zvanični rezultati izbora u SAD-a još nisu objavljeni. Američki predsjednik, republikanac Donald Trump odbija da prizna poraz od Bidena, optužuje demokrate za krađu izbora i pokušava da ospori rezultate pred sudovima ključnih saveznih država.

Za razliku od Putina, lideri brojnih država ubrzo su čestitali Bidena nakon što su mediji projektovali njegovu pobjedu.

federalna.ba/Beta