Pušilin: Više od polovine ukrajinskih boraca iz Azovstala se predalo

Pušilin: Više od polovine ukrajinskih boraca iz Azovstala se predalo

Više od polovine ukrajinskih boraca iz bunkera Ispod čeličane Azovstal se predalo, saopćio je čelnik proruske pobunjeničke regije Donjeck u četvrtak, i Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ih registruje.

Najteža opsada tokom ruske invazije približava se kraju nakon što je skoro 1.000 ukrajinskih boraca položilo oružje u ovoj sedmici, predajući se proruskim snagama.

MKCK je saopćio da je registrovao one koji su se predali iz čeličane kako bi ih mogao nadzirati i osigurati da njihove porodice ostanu u kontaktu s njima nakon zarobljavanja.

Ranjenicima je pružen medicinski tretman, dok su oni koji su fizički zdravi prebačeni u kažnjeničku koloniju, i prema njima se dobro postupa, saopćio je Denis Pušilin, čelnik odcijepljene Narodne Republike Donjeck.

- Više od polovine ih je već otišlo, više od polovine ih je položilo oružje – izjavio je Pušilin za internetski televizijski kanal Solovjov uživo.

- Neka su se predali, neka žive, neka se iskreno suočavaju s optužbama za sve njihove zločine - kazao je Pušilin.

Ukrajinski zvaničnici odbili su da javno komentiraju sudbinu svojih boraca, navodeći da bi to moglo ugroziti spasilačke napore.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisuje borce - koji uključuju ukrajinske vojnike i pripadnike Azovske regimente – kao herojske branioce domovine u borbi sa stranim okupatorom.

Rusija, ipak, tvrdi da je Azovska regimenta, koja je osnovana kao ekstremno desničarska nacionalistička paravojna organizacija, grupa radikalnih antiruskih nacionalističkih boraca i naziva ih nacističkim simpatizerima u modernim vremenima.

Regimenta, oformljena  2014. godine kao milicija koja se borila protiv separatista koji uživaju rusku podršku, negira da je fašistička, rasistička ili neonacistička grupacija, dok tvrdi da se odmakla od svojih radikalnih nacionalističkih korijena kako bi se integrirala u Nacionalnu gardu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Azovstal Ukrajina
Boršč supa Ukrajina UNESCO popis ugrožene baštine
0 01.07.2022 19:27
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
Odesa Ukrajina napad
0 01.07.2022 08:11
Volodymyr Zelensky Ukrajina izvoz struje
0 01.07.2022 07:38
Olaf Scholz Njemačka Rusija Ukrajina NATO Evropa
0 30.06.2022 21:13
Ukrajina Sirija
0 30.06.2022 17:15