Pupovac: Srbi u Hrvatskoj treba da poštuju hrvatske zakone
(Izvor: AA)

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj treba da poštuju hrvatske zakone

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas da Hrvatska ima zakonom propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja i da Srbi u Hrvatskoj treba da ih poštuju.

"Važno je da se otklone sve zablude. Republika Hrvatska ima propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja svojim zakonom koji je ograničen u službene ili druge poslovne svrhe, a to isto tako vrijedi i za Republiku Srbiju", rekao je Pupovac na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu povodom prijedloga iz Beograda da Srbi u regionu 15. septembra istaknu nacionalne zastave Srbije.

On je istakao da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju hrvatske zakone i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Srbije, dodavši da to vrijedi i za sve druge nacionalne manjine.

Pupovac je rekao da će učiniti sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između dvije zemlje.

"To treba strogo razlučiti od korištenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od onih koji su za to nadležni, u ovom slučaju to je Savjet za nacionalne manjine", naglasio je predsjednik SNV.

On je dodao da srpska manjina u Hrvatskoj kao svoju zvaničnu zastavu ima narodnu zastavu Srba (bez grba) koja je, kao i hrvatska zastava i zastava EU, stalno u prostorijama SNV.

Rekao je da će sutra biti isaknute iste zastave kao i danas.

Za srpsku zajednicu sada je prioritet da popis stanovništva, koji je danas počeo, prođe u najboljoj atmosferi, rekao je Pupovac.

Ocijenio je da je važno da se ne narušava duh tolerancije, što je uzelo maha protekle sedmice zbog "prelivanja sporova oko ustoličenja jednog mitropolita iz Crne Gore u Hrvatsku, što se proširilo kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje, a da pritom nije bilo adekvatnih reakcija i brige od strane onih koji su o tome trebali voditi računa".

"Više voditi računa o međuetničkim i međuvjerskim odnosima u nekoj drugoj zemlji nego u sopstvenoj ne smatram odgovornom javnom politikom bila ona medijska, državna ili stranačka", rekao je Pupovac.

federalna.ba/Beta

Milorad Pupovac Hrvatska Srbija
Srbija
0 22.09.2021 18:44
Albin Kurti Kosovo Srbija
0 22.09.2021 17:09
Hrvatska Krk identitet Slovačka
0 22.09.2021 14:01
Kosovo Srbija
0 21.09.2021 20:21