videoprilog Amera Ahmića (Dnevnik 2 - Sport)

Puhalo: Ostvario sam prvi cilj, naredni je svjetski naslov

Pojas IBO prvaka Evrope je kod nas u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu - izjavio je bosanskohercegovački bokser Edin Puhalo koji je u subotu u Berlinu, nokautom u trećoj rundi pobijedio Nijemca Nilsa Schmidta i osvojio titulu prvaka Evrope u teškoj kategoriji.

- Pobijedio sam domaćeg borca na domaćem terenu. Predstavio sam na najbolji mogući način sebe i našu BiH i ovo je zaista jedna velika stvar za naš profesionalni boks i sigurno da će dobro doprinijeti promociji ovog sporta i van granica BiH – kazao je Puhalo na pres-konferenciji u Sarajevu.

Istakao je da je osvajanjem IBO titule ispunio prvi cilj, a da mu je naredna želja svjetski naslov.

Od sljedećeg mjeseca će, kako ističe, biti izazivač za svjetskog prvaka.

- Mogu dobiti priliku već naredni meč da radim za titulu, mada ja ne bih volio da to bude u naredna tri-četiri mjeseca. Želio bih da bude krajem godine iz razloga što želim da odradim još dva-tri meča, što bolji da budem, što spremniji - dodao je.

Predstavnik Saveza profesionalnog boksa u BiH Zaim Numanović smatra da je ovo jedan od najvećih uspjeha Saveza te da im je ova pobjeda otvorila put u Evropu i svijet.

- Ja vjerujem da nećemo na ovome stati i da će se mnogi naši licencirani bokseri ugledati na Puhala i da će i oni sami nastojati da krenu ovim putem, da se što više angažuju ka osvajanju ovakvih titula - istakao je Numanović.

Puhalu je ovo bila 21. pobjeda u karijeri, a 20. nokautom.

federalna.ba/Fena

Edin Puhalo Iron Puki