videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

'Psić boje neba' i 'Ježeva kućica' za 1.000 učenika ovog utorka

„Prvi put u pozorištu“ naziv je projekta koji organizuju Bosansko narodno pozorište Zenica i Gradska uprava, a u okviru Zimskog festivala „ZE-ADVENTURE“ . Cilj je svim mališanima osigurati da bar jednom u toku školske godine posjete pozorište besplatno.

Kroz program koji ove godine podržava Grad Zenica BNP pokušava animirati škole da u utorak, 28. decembra, u različitim terminima dovedu oko 1.000 učenika da bi gledali dvije predstave za djecu. U okviru programa „Prvi put u pozorištu“ cilj je da svaki mališan posjeti pozorište, a da to ne moraju finasirati njegovi roditelji.

„U pitanju je lutkarska prestava za najmlađe 'Psić boje neba' – a znamo koliko je lutka bitna za ukupan razvoj djece, pogotovo u predškolskom i nižeškolskom stepenu. Naš mjuzikl 'Ježeva kućica' je za malo starije mališane, za niže razrede osnovne škole - a znamo da je 'Ježeva kućica' lektirni sadržaj“, objašnjava Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica.

Član Organizacionog odbora za za doček Nove godine Dino Pašalić ističe kako su se potrudili da sadržaji u okviru Zenica Adventurea ove godine budu bogati i kvalitetni: „Svakako je da smo vodili računa da to budu sadržaji za naše najmlađe sugrađane. To smo realizirali uz pomoć BNP-a“.

Također kroz cjelodnevni program, na Dan dječije radosti na Gradskom trgu članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene će uz partnere - Plesno modni klub Shadows, Plesni klub Iskre, Folklorno društvo Plamen i Savez izviđača Grada Zenice – priredit će bogat program uz Djeda Mraza i paketiće.

„Ponosna sam što naša djeca - polaznici DOLS-a - uz kraj prvog polugodišta i uz svoje silne obaveze daju svoje vrijeme i daju sve od sebe da razvesele te mališane. Ja se nadam da će svi oni biti zadovoljni i da će uživati u svemu onome što smo ove godine pripremili za njih i da ćemo u Novu godinu zajedno ući sretni i zadovoljni“, poručila je Ermina Nišić, rukovoditeljica DOLS-a u zeničkom pozorištu.

Veliku štetu u pandemiji u nedostatku programa i aktivnosti za djecu podnijeli su i najmlađi. Uz poštivanje epidemioloških mjera, ali i vodeći brigu o njihovom mentalnom zdravlju, umjetnici su se potrudili da ovu krizu prođemo što bezbolnije.

federalna.ba

BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica
BNP Zenica Narodno pozorište Mostar Festival bh. drame Zbogom, Kalifornijo
0 30.05.2023 22:12
Bosansko narodno pozorište Zenica Sparina Festival bh. drame Zenica Anes Osmić
0 30.05.2023 19:42
BNP Zenica Drama o Mirjani i ovima oko nje
0 02.05.2023 18:52
Ajla Bešić BNP Zenica Bosansko narodno pozorište Zenica Zenica
0 29.04.2023 10:43
Bosansko narodno pozorište Zenica Nermin Hamzagić
0 11.04.2023 10:32