Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora 16. svibnja
Milanović donio odluku (Izvor: EPA-EFE/STRINGER)

Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora 16. svibnja

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora, koje će se održati 16. svibnja.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je odluku donio na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Prema Odluci hrvatskog predsjednika, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja u 11 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

Podsjetimo, u četvrtak je Andrej Plenković potvrdio kako ima 76 potpisa za formiranje Vlade RH.

HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, podršku će dobiti od 12 zastupnika Domovinskog pokreta (DP), a ostala tri dobiti će iz Kluba manjina u Hrvatskom saboru.

DP, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora - poljoprivredu, gospodarstvo te demografiju i useljeništvo, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

federalna.ba/Fena

Hrvatska Zoran Milanović Sabor