Prvi put zastava Aboridžina dostupna za javnu upotrebu, vlada Australije dobila autorska prava
(Izvor: Getty Images)

Prvi put zastava Aboridžina dostupna za javnu upotrebu, vlada Australije dobila autorska prava

Australska vlada postigla je dogovor o dobivanju autorskih prava na zastavu Aboridžina, čime je po prvi put ova zastava postala dostupna za javnu upotrebu.

Ova odluka dolazi nakon dugotrajne kampanje "oslobodite zastavu" koju su vodili zagovornici starosjedilaca i članovi zajednice.

- Oslobodili smo zastavu Aboridžina za Australce - rekao je premijer Scott Morrison u saopćenju u utorak.

Ovom odlukom zastavom Aboridžina sada će se upravljati na sličan način kao i australskom nacionalnom zastavom, gdje je njezino korištenje besplatno, ali se mora tretirati sa poštovanjem i na dostojanstven način.

- Svi Australci sada mogu staviti zastavu Aboridžina na odjeću kao što su sportski dresovi i majice, može se slikati na sportskim terenima, uključivati na web stranice, na slike i druga umjetnička djela, koristiti digitalno i u bilo kojem drugom mediju bez potrebe za traženjem dopuštenja ili da se mora platiti naknada - rekao je Morrison, prenosi dpa.

Zastavu je dizajnirao umjetnik Harold Thomas 1970. godine, a sadrži crvenu, crnu i zlatnu boju koja predstavlja Aboridžine Australije i njihovu povezanost sa zemljom.

Australska vlada priznala ju je kao službenu zastavu 1995. godine.

Ali Thomas je do sada zadržao autorska prava na zastavu. Njegova ranija odluka da preda prava za korištenje na odjeći jednoj neautohtonoj kompaniji bila je kontroverzna i dovela je do nekih pravnih sporova oko njezine upotrebe, uključujući i australske sportske timove.

Prema novom ugovoru, komercijalna kompanija, Carroll and Richardson Flagworld, i dalje će biti ekskluzivni licencirani proizvođač aboridžinskih zastava, ali to neće spriječiti pojedince da prave vlastite zastave za ličnu upotrebu.

Vlada je platila 20 miliona australskih dolara za osiguranje autorskih prava, izvijestili su nacionalna televizijska kuća ABC i AAP.

federalna.ba/Fena

Australija Aboridžini Zastava