Prvi konvoj sa žitom kreće iz Ukrajine u Afriku za nekoliko dana
(Izvor: Twitter)

Prvi konvoj sa žitom kreće iz Ukrajine u Afriku za nekoliko dana

Prvi konvoj od 16 brodova uskoro će isploviti iz ukrajinskih luka. Očekuje se da će prvi brod uploviti u turske teritorijalne vode već 3. augusta prije nego što krene prema Africi, izvještava Ukrinform pozivajući se na CNN Türk.

- Šesnaest brodova činit će konvoj. Određena je prva ruta žitnog koridora. Istanbul će biti prva postaja. Brodovi će biti praćeni bespilotnim letjelicama i satelitima od trenutka polaska. Očekuje se da će prvo plovilo koje će stići iz ukrajinskih luka ući u teritorijalne vode Turske 3. augusta - javlja agencija.

Također se navodi da plovilima koja isključe GPS signal i ne pruže transparentne informacije o svom odredištu neće biti dopušten ulazak u turske teritorijalne vode.

- Na inicijativu Ankare, prvi brodovi sa žitom krenut će prema afričkim zemljama kojima prijeti glad. U tom kontekstu, očekuje se da će brod koji će krenuti iz luke Odesa stići u Somaliju - navodi se u izvješću.

Dužnosnici UN-a rekli su da bi putovanje broda do Somalije moglo trajati do mjesec i pol.

Kao što je ranije objavljeno, 22. jula, kao rezultat četverostranog sastanka Ukrajine, Turske, UN-a i Rusije, održanog u Istanbulu, potpisan je sporazum prema kojem će Ukrajina nastaviti s izvozom žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz svoje luke.

federalna.ba/Fena

žito izvoz žitarica Ukrajina Turska Afrika