Prvi kontingenti humanitarne pomoći stižu u Afganistan

Prvi kontingenti humanitarne pomoći dostavljeni su u okruge Giyan i Barmel u afganistanskoj pokrajini Paktika koja je prije dva dana pogođena razornim zemljotresom u kojem je život izgubilo više od hiljadu, a povrijeđeno više od 1.500 osoba.

Zbog loše putne infrastrukture, pomoć je uglavnom dopremana u Kabul, a potom helikopterima transportovana mještanima zamljotresom pogođenih regija.

Pomoć je tako dostavljena i okrug Giyan, a riječ je o humanitarnoj pomoći koja je u Afganistan stigla i brojnih zemalja.

Pomoć u vidu hrane, ćebadi i medicinskih potrepština dopremljena je zemljotresom pogođenim porodicama uz pomoć agencija Ujedinjenih nacija i brojnih nevladinih organizacija koje su se uključile u tu humanu misiju.

Turski Crveni polumjesec dopremio je pomoć u hrani za 500 porodica, a humanitarna organizacija IHH podijelila je tople obroke za 500 ljudi.

Zamjenik ministra zdravlja talibanske administracije Kalender Ibad, zamjenik ministra imigracije i povratka Halilurrahman Hakkani, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Sirajeddin Hakkani i brojni drugi zvaničnici talibanske uprave u Afganistanu posjetili su zemljotresom pogođenu regiju i najavili intenziviranje pomoći.

Uz podršku međunarodnih nevladinih organizacija, Ministarstvo zdravlja talibanske administracije započelo je zdravstveni skrining u području potresa.

Širom Afganistana pokrenuta je i kampanja prikupljanja pomoći žrtvama zemljotresa.

U razgovoru sa novinarom AA, mnogi preživjeli u zemljotresu izjavili su da su zalihe hrane u njihovim domovima također ostale pod ruševinama te da su im hitno potrebne zalihe hrane i šatori.

“Nemamo šator. Kuća nam je uništena. Noću je bilo hladno. Ostali smo vani po kišnom vremenu. Nemamo gdje prenoćiti. Poslali smo djecu u kuće naših rođaka u druga sela“, rekla je jedna od žrtava zemljotresa bez otkrivanja ličnog identiteta.

Rukovodstvo pokrajine Paktika je u saopćenju navelo da su radovi potrage i spašavanja završeni i da su otpočeli radovi na uklanjanju ruševina.

federalna.ba/AA

Afganistan zemljotres humanitarna pomoć