Prva književna komuna

Retrospektivna izložba “Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.” autorice Ranke Mutevelić otvorena je u Svečer u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

Izložba koja govori o izuzetnom izdavačkom poduhvatu, o pravoj kulturnoj avanturi koju je pokrenuo profesor Ihsan Ico Mutevelić i koji je učinio da Prva književna komuna postane jedan od najznačajnijih izdavača u tadašnjoj Jugoslaviji, o komuni koja je izdavala najveća imena tadašnje zemlje.Tokom 22 godine postojanja Prva književna komuna je sarađivala s najvećim imenima iz književnosti, likovne umjetnosti i znanosti.

Autorica izložbe Ranka Mutevelić podsjetila je kako je radila svih 22 godine u Prvoj književnoj komuni, a otkriva i kako je došla na ideju izložbe.

“Na ideju sam došla tako što je Ico Mutevelić, osnivač prve komune, rekao 2003. godine, kada su ga novinari pitali treba li ponovo osnovati u književnu komunu, da bi trebalo prvo napraviti jedno retrospektivnu izložbu koja bi pokazala je li vrijedno da se ta prva književna komuna ponovno osnuje i ako to bude tako da će on mladim ljudima ponovo pomoći da to ponovo zaživi. Ja sam od tada razmišljala, čuvajući svu tu dokumentaciju od 1992. do danas, i pomislila sam da je vrijeme da napravim izložbu i da pokažem što je radila ta komuna da bi poslije toga mogli to sve lijepo posložiti i dati u muzej ili arhiv, gdje mu i jest mjesto, da bi buduće generacije to mogle izučavati”, rekla je Mutevelić.

Smatra kako je ta izdavačka kuća bila zaista izuzetna.

“To govori i ogroman broj nagrada koje su osvojene, ali i to da se danas traže te knjige. Mislim da bi književna komuna nastavila rad da nije bilo rata, ne bi imala granica, širila bi se dalje i više na mlađe generacije novih pisaca”, zaključila je Mutevelić.

Izložba ostaje otvorena do 29. septembra 2023. godine, a zatim će biti prenesena u Sarajevo, Travnik i Trebinje.

Prva književna komuna Mostar osnovana je 12. rujna 1970. godine a na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran Avdo Humo, za potpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić te Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravitelja izabran je Ihsan Ico Mutevelić.

Ova izdavačka kuća, poznata po svojim bibliografskim izdanjima visoke estetske razine dobitnica je brojnih nagrada.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice s reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića, autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga.

O izložbi ali i nastanku Prve književne komune govori autorica izložbe i nekadašnja djelatnica te izdavačke kuće Ranka Mutevelić:

 

( Mirjana Topić Landeka )

Otvoreni program