Prva inkluzivna modna revija u Livnu

Proteklih pet dana u Livnu je organizirano nekoliko događaja posvećenih osobama s Down sindromom, kao i djeci i mladima s invaliditetom, članovima Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Put u život“. Uz prvu inkluzivnu modnu reviju „Mogu, znam, hoću“, troje mladih provelo je po nekoliko sati na radnim mjestima policajaca, menadžera kompanija i fudbalskog trenera.

Dvoje policajaca s rezervnom opremom došlo je po Jakova i toga dana ga učinilo najsretnijim djetetom na svijetu. Odvezli su ga na 'radno mjesto', upoznali s pravilima, pokazali kako funkcionira radar, te uputili u kontrolu prometa.

„Pošto jako voli policiju i želi biti policajac, odavno sam imala namjeru pokušati ostvariti mu to, makar na koji sat i zahvaljujući MUP-u Kantona 10 smo to i uspjeli“, priča Antea Miloloža, volonterka iz Marijanske vinkovske mladeži u BiH.

Sutradan je Jakov policijsku uniformu zamijenio elegantnom odjećom i poput manekena prošetao pistom pred 400 posjetitelja. Jedinstvenu modnu reviju su organizirale udruge „Put u život“ i Marijanska vinkovska mladež.

„Neka prožive ono što im se rijetko pruža prilika. Željeli smo pokazati da oni i mogu, hoće i znaju samo onoliko koliko smo mi kao zajednica spremni im pomoći i biti im podrška“, kaže Silva Matić, predsjednica Udruge „Put u život – PUŽ“ Livno.

Ne bi to mogli bez svojih volontera koji su uvijek uz njih i toliko su povezani da jedni bez drugih ne bi bili potpuni.

„Dajemo malo, a dobijemo puno više. Naše malo njima znači puno i to je nešto stvarno posebno. Pozivam sve da se priključe volontiranju, to je nešto posebno, odvajaš svoje slobodno vrijeme, ali se puno više to vrati“, ističe Martina Mihaljević, predsjednica Marijanske vinkovske mladeži u BiH.

'Pužići' su hrabro, od onih najmlađih u majčinom naručju do najstarijih, prezentirali modnu odjeću i beskrajno uživali.

S mnogo nestrpljenja i treme čekali su drugi izlazak, a neki su se u maniri pravih modela više puta okrenuli i samo što nisu rekli „evo, vidite da mogu!“ I mogli su! Ako Livnjaci do sada i nisu imali priliku upoznati djecu i mlade iz Udruge PUŽ, dolaskom na ovu manifestaciju ne samo da su ih upoznali, nego su dobili i važnu životnu lekciju - kako se opustiti, voljeti i radovati.

federalna.ba

inkluzija Livno inkluzivna modna revija