videoprilog Damire Ibranović (Svijet)

Popularnost Joea Bidena drastično pala u prvoj godini vladanja

Jučer se navršila godina od stupanja Joe Bidena na poziciju američkog predsjednika. Nije to bila nimalo mirna godina, ni na domaćem niti na globalnom terenu. Suma sumarum, svijet Bidena vidi kao pozitivnu političku ličnost, dok se na domaćem terenu, izgleda, nije baš proslavio. 

Prva godina vladavine Joe Bidena bila je ispunjena velikim događajima. Ipak, bez obzira na trud da pošalje pozitivnu sliku svijetu, Amerikanci ga baš i ne doživljavaju kao izrazitog pozitivca. Njegova popularnost je drastično pala u proteklih 365 dana.

"Zemlja postaje sve više stranačka i sve ogorčenija. Jednostavno je teže natjerati ljude da odobre vaše predsjedništvo, bez obzira ko si. Čak i među Bidenovim pristašama vidimo razočaranje u stvarne političke probleme administracije. Više Amerikanaca ne odobrava nego što odobrava Bidenove predsjedničke poteze,  prema anketama je to 56 prema 43 posto. Samo 28% Amerikanaca kaže da želi da se Biden ponovo kandiduje 2024“, navodi Jeffrey Engel, profesor predsjedničke historije univerziteta Southern Methodist.

Ako pogledamo saldo iz ekonomske perspektive, jasno je zašto su rezultati anketa takvi kakvi jesu. Jedan od prvih velikih poteza je bilo donošenje najvećeg budžetskog paketa u historiji Sjedinjenih Država od 1.900 milijardi, a koji je uključivao najveće segmente za finansijsku pomoć stanovništvu i privredi usljed pandemije i za infrastrukturu. Velika finansijska pomoć je dovela do najveće inflacije u posljednjih 40 godina.

"Između veće inflacije ili nezaposlenosti, kreatori politike su izabrali veću inflaciju, koja je, iskreno, mnogo poželjnija u odnosu na veću nezaposlenost, koja je mnogo veći problem za Amerikance. Mnogo je lakše organizovati budžet kada imaš posao“, dodao je Engel.

Velika i važna stavka na listi Bidenovih poteza u prvoj godini mandata je svakako borba protiv koronavirusa i imunizacijska kampanja. Postavljeni ciljevi u prvom tromjesečju 2021. godine su ispunjeni, do augusta je vakcinisano 70 posto odraslih Amerikanaca, odnosno ubrizgano je 200 miliona doza vakcina. Sudeći prema pres-konferenciji održanoj povodom obilježavanja prve godine Bidenove vladavine, predsjednik je svjestan da postoje nedostaci u njegovom i radu njegove administracije.

"Postoje stvari koje ću od sada raditi drugačije kada tačno znamo u kojem pravcu treba da idemo. Prvenstveno, više ću razgovarati s javnošću. Tražit ću više savjeta od stručnjaka, tražit ću konstruktivnu kritiku o tome šta treba, a šta ne treba da radim. I zaista ću dati sve od sebe da učinim što više u svim oblasti gdje mogu“, naglasio je Joe Biden.

Povlačenje vojske iz Afganistana je dogovoreno u vrijeme mandata Donalda Trumpa, ali će, ipak, afganistanska kriza i najveći vojnopolitički poraz Sjedinjenih Država ostati zabilježeni u prvoj godini rada Bidenove administracije.

"Afganistan je bilo groblje carstava iz opravdanog razloga. Pod broj jedan, to je društvo koje nije podložno jedinstvu. Pitanje je bilo hoćemo li i dalje tamo da trošimo 20 milijardi dolara sedmično, znajući da odatle dobijamo više vreća s tijelima nego što ostvarujemo ikakvog uspjeha. Da nismo izvukli trupe iz Afganistana imali bismo samo još štete. Jedini razlog zašto još više Amerikanaca nije ubijeno tamo je taj što je posljednji predsjednik potpisao sporazum o našem odlasku iz te zemlje. Ne postoji način da se lako izvuče iz Afganistana nakon 20 godina. Nije moguće, bez obzira na to kada ste to učinili. I ne, ne izvinjavam se za to što sam učinio“, poručio je Biden.

Kao što je najavio tokom predizborne kampanje, Biden je više pažnje posvetio našem regionu nego njegov prethodnik, pa vidimo da je involviranost američkih izaslanika u rješavanje problema u našoj zemlji sve veća. Očekuje se i da će se utjecaj povećati, jer je u vrhu liste prioriteta administracije Joe Bidena antikorupcijski program koji bi se kroz sankcije trebao obračunati s korupcionašima širom svijeta. Trenutno je pažnja cijelog svijeta usmjerena ka Ukrajini, pa tako i pažnja američke administracije. To je još jedan način pokazivanja mišića i nadjačavanja s Rusijom, pa od samog početka Sjedinjene Države podržavaju Kijev i predvode zapadnu struju koja pokušava odvratiti Rusiju od invazije. Biden je na predstavljanju rezimea svoje prve godine rada otkrio konačnu odluku Alijanse u vezi s pitanjem ruskih postupaka usmjerenih ka Ukrajini.

"Jedna je stvar ako se radi o manjem upadu, pa budemo raspravljali o tome šta ćemo učiniti, a šta nećemo. Ali ako Rusija zaista učini ono što je sposobna učiniti, ako ponovo izvrši invaziju na Ukrajinu, to će biti katastrofa za Rusiju. Naši saveznici i partneri su spremni nametnuti im visoku cijenu i nanijeti značajnu štetu ruskoj ekonomiji“, upozorio je Biden.

Neosporno je da su Sjedinjene Države s Bidenovim dolaskom značajno promijenile vanjskopolitičku strategiju. Sjedinjene Države su se vratile klimatskom i nuklearnom sporazumu, intenzivirani su odnosi s Rusijom, a donekle i s Kinom, kao i saradnja s Evropskom unijom i s liderima u Indopacifičkom regionu.

federalna.ba

Joe Biden SAD