videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

U Livnu edukacija o dijabetesu, predstavljena i baza podataka oboljelih

Udruga oboljelih od šećerne bolesti „Krug“ Livno za svoje članove, ali i medicinske djelatnike redovito organizira edukacije. Budući da djeluje na području cijelog Kantona 10, potrudili su se i nakon jednogodišnjeg rada napravili i prvu bazu podataka oboljelih od dijabetesa.

U zadnjih nekoliko godina Udruga „Krug“ čini sve kako bi se njeni članovi, a i ostali građani lakše nosili s dijabetesom, prepoznali bolest u ranijoj fazi, ali i educirali se o bolestima mnogih organa u ljudskom tijelu koje utječu na dijabetes. Jedna od njih je masna jetra, bolest kojoj se ne pridaje dovoljno pozornosti.

„Ona ne samo da pređe u cirozu nego može preći u karcinom jetre. Ako se radi o 10 bolesnika od šećerne bolesti tipa 2, koja je najčešća, onda šest bolesnika sigurno imaju masnu jetru, a četiri nemaju. Ako vidimo deset pretilih bolesnika, onda devet njih ima masnu jetru“, istaknuo je dr. Slaven Kokić, endokrinolog i dijabetolog iz Splita.

Dijabetes utječe i na vid, a posljedice dijabetičke retinopatije mogu biti vrlo ozbiljne.

„Imamo početne stadije koji ne utječu toliko na vid i koji zahtijevaju samo praćenje. Naravno, imamo i teže stadije koji mogu dovesti do sljepoće tako da jako je bitno kontrolirati se redovno, barem jednom godišnje“, naglasio je dr. Hrvoje Omazić, specijalist oftamologije i optometrije u KB Livno.

Bila je to prigoda i za predstavljanje baze podataka oboljelih od dijabetesa u svih šest lokalnih samouprava Kantona 10.

„Na 41.000 osiguranika imamo 2.169 osoba koje su na oralnoj terapiji - tip 2, i imamo 625 koji su na inzulinskoj terapiji, tu idu i tip 1 i tip 2, skoro 2.800 registriranih kroz baze podataka oboljelih na način terapije“, navodi Goran Karaula, predsjednik Udruge oboljelih od dijabetesa „Krug“ Livno.

„Najteži dijelovi su bili da to sve držimo u zakonskim regulativama zbog zaštite podataka pacijenata. Zbog toga je uvedeno nekoliko razina pristupa aplikaciji. Prva razina je medicinsko osoblje, druga je administrator, treća je super administrator i četvrta razina je Udruga i svaka od tih razina ima svoje neke stvari kojima može upravljati“, objašnjava Blaž Perić, maturant SSŠ Tomislavgrad, autor baze podataka.

Uz to što unaprjeđuje kvalitetu života osoba oboljelih od šećerne bolesti, Udruga „Krug“ svojim angažmanom u zajednici nastoji utjecati na bolju prevenciju jer je, kako kažu, riječ o tihom ubojici, bolesti koja ne boli, a kad zaboli kasno je.

federalna.ba

dijabetes Kanton 10 Udruga 'Krug'
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
Svjetski dan medicinskih sestara dijabetes Zelija Velija Ashimi
0 14.05.2024 11:53
vodni resursi voda pitka voda Kanton 10
0 19.04.2024 17:38
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42