videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Prozor/Rama: Bit će šljive, još nema rješenja za šarku

U Prozoru/Rami otvoren je tradicionalni Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma Dani šljive Rama 2023. Oko 90 izlagača je predstavilo svoje proizvode i male obrte. Općina Prozor/Rama poznat je šljivarski kraj. No, proteklih godina vremenski uvjeti nisu naklonjeni šljivi, posebice autohtonoj sorti požegači. Ipak, ne odustaju od svoje tradicije, traže nove sorte i uz pomoć Općine dižu nove šljivike.

Loš je urod, ali Ramci se ne žale. Bit će, kažu, prerađevina od šljive, ali i njihove poznate rakije šljive. Nažalost, struka još ne nalazi rješenje da se šljiva učinkovito obrani od šarke, bolesti koja ju iz godine u godinu neumoljivo napada.

Pomoćnik načelnika Prozora/Rame Josip Juričić kazao je kako je Općina 2017. godine pokrenula projekt revitalizacije nasada šljive i da su pomogli obnovu šljivika koji su propali.

„U ovih 6 godina - preko Općine, odnosno javnog poziva podizanja novih i revitalizacija postojećih šljiva području općine Prozor/Rama – 43.400 sadnica je zasađeno. Imamo preko 400 korisnika“, navodi Marija Šimunović, predsjednica Udruge poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača Eko plod.

Riječ je o besplatnim sadnicama novih sorti, a idući projekt podjele trebao bi uskro ponovno krenuti. No, Sajam nije isključivo vezan za promoviranje šljive nego i drugih poljoprivrednih i gospodarskih grana, posebice turizma. Razvoj turizma jedan je od strateških ciljeva ove općine

„Pokušavamo na jezeru jedan sportsko-rekreativni centar. U dogovoru smo s nekim investitorima i mislim da ćemo na neki način osposobiti i turizam. Tu je planinski, vjerski, na vodi turizam... veslački centar postoji već godinama“, ističe općinski načelnik Jozo Ivančević (RNS).

Inače, ramski Sajam je prilika za brojne male obrte, udruge i poljoprivrednike da predstave svoje proizvode, od prehrambenih do ručnih radova.

Ćamila Imamović predsjednica je Udruženja žena Most iz Jablanice, koje su, kako kaže, predstavile sve ono što rade svojim vrijednim rukama - razne prerađevine od voća i povrća, rukotvorine, pleteninu, rad na alufoliji, dekupaž.

Na Sajam je stigao i Stipe Pleić Flick - tomislavgradski viking: „Ovi sajmovi su super za promociju. Nisu baš nešto za prodaju, ali su za promociju dobri, za upoznavanje i druženje“.

A i družilo se i zapjevalo na Sajmu. Za to su bile zadužene vrijedne Ramke koje kroz svoju udrugu promoviraju rukotvorine i tradicionalnu narodnu nošnju koja je nekada bila sastavni dio života, a danas je podsjetnik na neka teška, ali sretnija vremena.

federalna.ba

Prozor-Rama šljiva
Prozor-Rama Općina Prozor-Rama Jozo Ivančević
0 09.03.2024 10:16
elektroprivrede HDZBiH Mostar Konjic Jablanica Jajce Grude Prozor-Rama
0 11.12.2023 18:09
šišano kumstvo Prozor-Rama
0 28.11.2023 17:07
Brčko distrikt BiH šljiva
0 26.07.2023 13:03
Ram za sliku grada Prozor-Rama
0 14.07.2023 10:33