videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

Provjerili smo poštuju li se epidemiološke mjere na skijalištima

Zbog pogoršane epidemiološke situacije povećan je broj inspekcijskih nadzora u provođenju mjera. Veći je, čini se, i interes za imunizaciju. Oni koji nisu otišli po svoju dozu zdravlja u tržni centar bijeg od virusa pronašli su na planini. A koliko su tamo poštovali mjere, provjerila je naša ekipa.

Trend rasta broja novozaraženih ne posustaje. Samo u Kantonu Sarajevo proteklog dana registrirano je gotovo hiljadu novooboljelih. Olakšavajuća je okolnost to što omikron soj odlikuju blaži simptomi i smanjena potreba za hospitalizacijom, a pridržavanje naredbi i preporuka jedini je izlaz.

U BiH 1.758 novozaraženih, preminulo 15 osoba

U protekla 24 časa Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 2.989 uzoraka, od čega je 1.496 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u entiteta FBiH, osim u Posavskom. Do sada je testirano ukupno 1.099.610 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 20...

“Oni što imaju teške kliničke slike, zasad ih nema toliko da bi opteretili zdravstveni sistem i mi smo spremni za sve moguće solucije, pratimo ih, ali se nadamo da neće biti ni približno kao što je bilo u trećem valu. Svakodnevno se treba prilagođavati novonastaloj situaciji, to je jedini put da izdržimo ovu navalu i da uspijemo još dvadesetak do mjesec dana ovaj pritisak kada bi mogli očekivati pad broja novozaraženih”, ističe prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo.

Povodom uvođenja novih epidemioloških mjera na skijalištima Bjelašnica i Igman, naša ekipa zajedno s kantonalnom inspekcijom provjerila je da li se mjere poštuju na Bjelašnici.

“Prvi korak koji ćemo kontrolisati danas na Bjelašnici je kontrola distance na mjestima gdje će skijaši stajati u redu. Zatim idemo na šestosjed gdje ćemo vidjeti da li je na šestosjedu adekvatan broj ljudi. Treća stvar - ski rent prostori, gdje ćemo vidjet da li se poštuju sanitarno-higijenski uslovi i zatim ćemo u jedan do dva ugostiteljska objekta vidjeti kakvo je stanje”, navodi Mustafa Ohranović, sanitarni inspektor Uprave za inspekcijske poslove KS-a.

Distanca u redovima je ispoštovana. Ipak, na šesterosjedima kršenje pravila od maksimalno tri osobe, izuzev kada je riječ o članovima jedne porodice. Zbog toga je inspekcija angažirala kovid-redare. U objektima za rentanje zabilježeno je nenošenje maski, dok su dezinfekcijska sredstva bila na mjestu. U ugostiteljskim objektima koje smo nadzirali ispoštovano je VPT pravilo, kao i maksimalan broj ljudi i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Stoga, izricanja novčanih kazni nije bilo. Ali je zato bilo građana. Neki su na planinu pobjegli od smoga, neki od virusa.

“Ulazili smo u ugostiteljski objekat. Jeli smo, nisu nam tražili ništa.”
“Više je ovo bijeg od smoga i, naravno, relaksacija.”
“Sretna sam što sam došla jer mogu da se skijam, sankam, šta god da radim s porodicom baš je lijepo.”
“Došli smo tu da se sankamo i da uživamo u ovim zimskim danima.”

A u gradu jednako gužva. Posebno u sarajevskom tržnom centru. Ovaj put redovi za vakcinaciju. Do sada je na ovaj način vakcinisano oko 10.000 ljudi, dok je ukupno u Kantonu Sarajevo imunizirano gotovo 56 posto građana.

Veliki interes Sarajlija za vakcinaciju: U Importanne Centru utrošeno 786 doza

I ovog vikenda vlada veliki interes građana Sarajeva za vakcinaciju protiv koronavirusa. "U Importanne Centru je utrošeno 786 doza, a u tržnim centrima do sada je vakcinisano oko 9.000 građana. Vakcinacija se nastavlja i sutra na istom mjestu u terminu od 10 do 15 sati", saopćeno je iz Vlade...

“Vidimo da imamo strašan broj novozaraženih, vakcinacija je jedina prevencija teških kliničkih slika i kolapsa hospitalnog tretmana”, poručuje Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS-u.

Samo na taj način možemo očekivati bolju sliku. Bar na proljeće, ukoliko se prije toga ne pojavi novi val. A koliko ćemo do tada biti imuni, sada najviše ovisi o nama samima. Vakcine konačno imamo, ali nam svijesti još nedostaje.

federalna.ba

vakcinacija vakcine vakcinisanje epidemiološke mjere skijališta
Hrvatska koronavirus epidemiološke mjere
0 07.04.2022 23:08
koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje Njemačka
0 03.04.2022 15:36
Federacija BiH vakcina vakcine cjepivo cjepiva
0 01.04.2022 18:10